Több ezer elsüllyedt hajóroncs az észak-amerikai Nagy tavak mélyén

nov 15 • Földgömb • Impress Magazin

Hajó rezervátumnak vagy víz alatti hajómúzeumnak is nevezik az észak-amerikai Nagy tavakat, melyek mélyén több ezer elsüllyedt hajóroncs található.

Az észak-amerikai Nagy-tavak északkeleten, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán találhatók. Az öt édesvizű tóból álló Nagy-tavakat a Huron-tó, az Eire, az Ontario, a Michigan és a Felső-tó együtt alkotják, melyek a Föld édesvízkészletének 21%-át teszik ki.

016

Több mint 6000 hajó süllyedt el…

A Nagy-tavakon már a 17. század óta hajóztak, és az évszázadok során több ezer vitorlás hajó, katamarán és különféle, kisebb nagyobb hajó süllyedt el. A tavak mélyén található hajóroncsok száma ismeretlen, sok hajót ugyanis soha nem találtak meg.

011

A Nagy-tavak Hajóroncs-múzeumának (Great Lakes Shipwreck Museum)  becslése szerint körülbelül 6000 hajó tűnt el, azonban néhány történész úgy gondolja, hogy az elsüllyedt hajóroncsok száma akár a 25 ezerre is tehető.

00huron4

A legnépszerűbb hajóroncs a Huron-tó mélyén

A Nagy tavakhoz tartozó Huron-tó a világ harmadik legnagyobb édesvizű tava, mely a kanadai Ontario tartománytól nyugatra és az Amerikai Egyesült Államok Michigan tagállamától keletre található. A Huron-tó mélyén található az egyik legnépszerűbb hajóroncs, egy kanadai vitorlás a Sweeptakes elsüllyedt maradványa.

228

A hajóroncs a Big Tube kikötő közelében fekszik, mindössze 6 méter mélységben. A 36 méter hosszú hajó még 1885-ben süllyedt el, és szinte teljesen épen megmaradt. A szinte teljesen átlátszó vízben tökéletesen látható akár a partról is a hajó maradványa.

0huron2

A tavak mélyére süllyedt hajók közül néhány turistalátványossággá vált és a búvárok körében is népszerűek. Főleg a sekély részéken tűnnek fel a roncsvadászok.

00huron3

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »