Hagyományos és házias ízek: így használhatjuk az ételízesítőket

márc 11 • egyéb • Impress Magazin

Nem véletlenül vagyunk büszkék a hagyományos magyar konyhára. Olyan ételeket sikerült világhírűvé tenni, mint a halászlé, a gulyásleves vagy éppen a palacsinta és a kürtős kalács. Sokan ismerik már a Túró Rudit, valamint a somlói galuskát is, amelyek méltán híres hazai édességek, desszertek.

Szerencsére azonban a magyar gasztronómia ennél azért jóval színesebb, hiszen szinte minden családnál rendszeresen készül rakott krumpli, nokedli, lecsó, egy kis madártej vagy éppen karácsonyi töltött káposzta. De vajon, hogyan lesznek ezek az ételek ennyire ízletesek? Mitől szeretjük őket annyira, hogy nem vagyunk hajlandóak lemondani róluk?

Az ételek ízesítése

A világhálón számtalan receptet találhatunk, ezekből viszont nagyon nehéz olyan adatot nyerni, ami az adott nyersanyaghoz vagy mennyiséghez passzol. Nem mindegy az sem, hogy a húsokhoz, a tésztafélékhez, a rizshez, esetleg a zöldségekhez milyen fűszereket keverünk. A Szederka Gasztroshop fűszerei között azonban számtalan keveréket megtalálhatunk, amelyek remek választást jelenthetnek pörköltekhez, lecsóhoz, olaszos fogásokhoz.

Sokan nagyon félnek új ízeket és fűszereket használni. Mások leragadnak a sónál, borsnál, esetleg a vegetánál. Pedig számtalan olyan hagyományos ízesítő létezik, amelyet évszázadok óta használunk, még a magyar konyhában is. A fűszerek alkalmazása esetében azonban figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes típusok nem feltétlenül használhatóak egymással. Az egyes változatok intenzitása is eltérhet egymástól, így különböző mennyiséget érdemes az ételekbe tenni.

Végül, de nem utolsósorban nem mindegy az időzítés sem, hogy a főzés elején vagy közben, esetleg a végén kerül bele az ételbe. A petrezselymet például gyakran csak díszítésnek használjuk, de az ételekbe sem érdemes túl korán beletenni. Ez szinte minden zöldfűszerre igaz lehet.

Levesek fűszerezése

Vegyük például az egyik méltán kedvelt ételünket, a frankfurti levest. Ezt valaki vagy szereti, vagy nem, de a fűszerekkel sokat lehet rajta dobni. A jellegzetes ízesítői a feketebors, a majoránna, a fokhagyma, a vöröshagyma, valamint a kömény. Kerülhet bele továbbá fűszerpaprika és az imént említett petrezselyemből is egy kevés. Illik bele még a babérlevél, a bazsalikom, valamint a tárkony.

Levesek esetében elmondható, hogy egy jó magyar fogásba szinte mindig jól jön egy kis fűszerpaprika, valamint az a bizonyos babérlevél, ami a krumplileves gyakori hozzávalója is.

Hogyan tehetjük izgalmasabbá a lecsót?

A másik hagyományos magyar ételünk a lecsó, amit szintén sokan szeretnek, de nem mindenkinek sikerült még megbarátkoznia vele. Pedig egy kis ízesítéssel lehet, hogy meggondolnánk magunkat. Jellegzetes fűszerei a fűszerpaprika, a vörös- és a fokhagyma, de kerülhet bele kömény, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, valamint feketebors, illetve akár chili is. Érdekesség, hogy sokan tesznek bele tárkonyt, tejfölt, ami egy kis pluszt ad hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »