Fogadj örökbe egy könyvritkaságot az Egyetemi Könyvtárban

márc 11 • Kult & Art • Impress Magazin

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Könyvtárában fellelhető könyvritkaságokat lehet örökbe fogadni szombaton.

Az Egyetemi Könyvtár épületében megrendezendő szombati eseményen elsősorban az intézmény „ősállományába” tartozó, 12 értékes kötet örökbefogadására várnak jelentkezőket, de bárki dönthet úgy, hogy a könyvtár mintegy 1,5 millió kötetre rúgó állományának bármely darabját örökbe fogadja.

Könyvritkaságok a 16-27. századból

Az ősállomány az Egyetemi Könyvtár gyűjteményének azt a 16-17. századi részét jelenti, amelyet az intézmény jogelődjei bizonyíthatóan már 1635-öt megelőzően, azaz a Pázmány Péter által alapított nagyszombati egyetem létezése előtt is birtokoltak. Ezeknek a könyveknek a kutatása és restaurálása az 1960-as években kezdődött meg, és jelenleg is sok kötet szorul sürgős felújításra.

Bepillanthatsz a könyvrestaurálás rejtelmeibe

Az Egyetemi Könyvtár éves szinten nagyjából 3 millió forintot – amelynek nagyobbik része pályázati forrás – tudnak állagmegőrzésre fordítani, ez az összeg azonban csupán töredéke annak, amelyre szükség lenne a könyvtárban őrzött mintegy 150 ezer különlegesen értékes dokumentum szakszerű állagvédelmének és restaurálásának biztosításához. A megfelelő raktározási körülmények kialakítása is nagy segítséget jelentene ahhoz, hogy ne romoljon folyamatosan a dokumentumok állaga. Ehhez azonban új forrásokra van szükség, és ezért fontos az örökbefogadási program is.

Az örökbefogadók nevei felkerülnek az Egyetemi Könyvtár honlapján található támogatói listára, illetve minden támogató neve megjelenik az általa örökbefogadott dokumentum adatai mellett az intézmény integrált elektronikus katalógusában.

Az ingyenes esemény keretében az örökbe fogadható könyvekből tárlat nyílik, illetve a könyvtárban őrzött középkori és kora újkori természettudományos könyvritkaságokról is elhangzik egy ismeretterjesztő előadás. Emellett a látogatók bepillantást nyerhetnek a könyvrestaurálás rejtelmeibe is.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »