A fenyők illata csökkenti a globális felmelegedést – hűsítő részecskékké válnak

dec 12 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Amerikai és finn kutatók megfejtették azt a „kémiai rejtélyt”, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok hűsítő hatást váltanak ki a légtérben.

A nemzetközi kutatócsoportnak sikerült azonosítania a folyamatot, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok hűsítő aeroszolokká alakulnak

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint ezek a részecskék azzal segítik elő a lehűlést, hogy visszaverik a napfényt az űrbe, valamint hozzájárulnak a felhőképződéshez, írja a BBC news.

A fenyők illata…

A kutatók megállapították, hogy ezek a hűsítő részecskék a fenyőfák illatanyaga és az oxigén reakciója révén jönnek létre.

Olyan ultra alacsony párolgású szerves vegyületeket fedeztek fel az erdők levegőjében, amelyek rátapadnak minden felületre vagy részecskére, amely az útjukba kerül.

„Ezek a vegyületek olyan különleges szerkezettel bírnak, amellyel eddig nem találkoztunk” – mondta Joel Thornton, a Washington Egyetem kutatója. „Kiderült, hogy ennek a szerkezeti különlegességnek köszönhető az a speciális tulajdonságuk, hogy képesek hozzátapadni a legapróbb részecskékhez is, és aeroszolokká duzzasztani azokat” – tette hozzá.

Az egyik legérdekesebb felfedezés, hogy elsősorban az északi fenyőerdők édes illata képes erre az aeroszol-képződésre. A legjelentősebb hűsítő hatást az Észak-Amerikában, Észak-Európában és Oroszországban található fenyvesek végzik.

A fenyők illata hűsítő hatású

A hűsítő hatás nagy hőségben leáll

A tanulmány szerzői szerint mindez jelentős szerepet játszik az emelkedő globális hőmérséklet hatásainak csökkentésében. „A fenyőerdők hűsítő hatása egy bizonyos határig erősödni fog a jövőben, mivel egy melegebb világban felgyorsul a fotoszintézis a növekvő szén-dioxid-szint jelenlétében – mondta dr. Mikael Ehn a Helsinki Egyetem kutatója.

“A módszer azonban nem csodaszer, ugyanis ha az erdők túl nagy nyomás alá kerülnek a hőség vagy a vízhiány miatt, egy idő után abbahagyják a kibocsátást” – tette hozzá.

Fazakas Virág

Környezetbarát karácsonyfák- a fenyőerdők védelmében

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »