HIRDETÉS

A fenyők illata ellensúlyozza a globális felmelegedést – hűsítő aeroszolokká válnak

dec 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Amerikai és finn kutatók megfejtették azt a “kémiai rejtélyt”, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok hűsítő részecskékké alakulnak.

A nemzetközi kutatócsoportnak sikerült azonosítania a folyamatot, amely során a fenyők által kibocsátott illatanyagok aeroszolokká alakulnak. A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint ezek a részecskék azzal segítik elő a lehűlést, hogy visszaverik a napfényt az űrbe és hozzájárulnak a felhőképződéshez, írja a BBC news.

Aeroszolokká duzzadnak

A kutatók azt már korábban megállapították, hogy ezek a részecskék az illékony szerves vegyületekből álló fenyőillat és az oxigén reakciója révén jönnek létre. A szakembereknek most sikerült megtalálniuk a folyamat “hiányzó láncszemét”.

Olyan ultra alacsony párolgású szerves vegyületeket fedeztek fel az erdők levegőjében, amelyek rátapadnak minden felületre vagy részecskére, amely az útjukba kerül. “Ezek a vegyületek olyan különleges szerkezettel bírnak, amellyel eddig nem találkoztunk,” – mondta Joel Thornton, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa. “Kiderült, hogy ennek a szerkezeti különlegességnek köszönhető az a speciális tulajdonságuk, hogy képesek hozzátapadni a legapróbb részecskékhez is, és aeroszolokká duzzasztani azokat” – tette hozzá a szakember.

011

A hűsítő hatás nagy hőségben leáll

A tanulmány szerzői szerint mindez jelentős szerepet játszik az emelkedő globális hőmérséklet hatásainak csökkentésében. A fenyőerdők hűsítő hatása egy bizonyos határig erősödni fog a jövőben, mivel egy melegebb világban gyorsulni fog a fotoszintézis a növekvő szén-dioxid-szint jelenlétében.

“A módszer azonban nem csodaszer, ugyanis ha az erdők túl nagy nyomás alá kerülnek a hőség vagy a vízhiány miatt, egy idő után abbahagyják a kibocsátást”.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »