Felfedezték az öntisztuló anyagot – napfény hatására magától megtisztul

máj 9 • LifeStyle • Impress Magazin

Az öntisztuló ruhákat nem kell mosni, egyszerűen ki kell teregetni őket a napra, és maguktól eltűnnek a szennyeződések, izzadtságfoltok és a kellemetlen szagok.

A Shanghai Jiao Tong Egyetem mérnökei olyan kémiai bevonatot fejlesztettek ki, amely hatására öntisztulóvá válnak a ruhák, ha napfény éri őket. A foltok és a kellemetlen szagok is maguktól eltűnnek, írja a BBC.

A titán-dioxid képes lebontani a szennyeződéseket

Az öntisztuló hatást kiváltó anyag a titán-dioxid, amelyről már korábban kiderült, hogy képes lebontani a szennyező anyagokat. A kutatók többek között ezzel az anyaggal vonták be a pamut ruhaanyagokat, melyek így öntisztulóvá váltak.

Ez a kémiai bevonat, amellyel a ruhákat kezelik, olcsó, nem mérgező és környezetbarát, állítják a találmányt kifejlesztő kutatók.

Szagmentes zoknikat már gyártanak

A titán-dioxidot már alkalmazzák öntisztuló ablaküvegek, szagmentes zoknik, valamint olyan „stay-clean” konyhai és fürdőszobai járólapok gyártásához, amelyek taszítják a szennyeződést, vagyis mindig tiszták maradnak.

Az öntisztuló hatás pamutszövetre való alkalmazása azonban csak többéves próbálkozás után járt sikerrel. A mindennapi használatra is alkalmas napra tisztuló ruhák kifejlesztéséhez az áttörést egy új anyag kifejlesztése, és egy több lépésből álló folyamat hozta meg.

Hogyan készül

Az áttörést végül egy titán-dioxidból és nitrogénből álló, nanorészecske vegyület megalkotása hozta meg. Ezt az elegyet trietilaminhoz adták, amely egy festékekben általánosan használt savsemlegesítő.

A megfelelő hatás eléréséhez ezt az elegyet tizenkét órán keresztül kellett keverni, majd továbbihat órán át 100 Celsius fokon hevíteni.

A pamutszövetet ezt követően belemerítették ebbe a folyadékba, majd szárazra préselték, végül ezüst-jodid részecskékkel kezelték, amelyek elősegítik a fényalapú reakciókat.

A napon 2 óra alatt megtisztul

A bevonattal kezelt ruhák a napon mintegy két óra alatt szinte teljesen megtisztultak a durva szennyeződésektől is, amely hatalmas áttörés az előző eredményekhez képest.

Ahhoz azonban, hogy megjelenjenek a napra tisztuló ruhák az üzletekben, ezt az eljárást még tovább kell fejleszteni, hogy ipari mértékben is alkalmazható legyen.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »