A hollandok már napenergiát tankolhatnak – napelemes töltőállomások országszerte

máj 12 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Hollandiában már szupergyors napelemes tőállomások léteznek, ahol az elektromos autók 100%-ban megújuló energiát tankolhatnak.

Jelenleg a közlekedés felelős a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért, amelynek 72 százaléka a közúti közlekedésből származik, írja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kimutatása.

A tanulmány az autók szén-dioxid kibocsájtását is számszerűsíti, amely az új személygépkocsik esetében átlagosan 130g CO2/km.

Megvalósult a 100% zöld közlekedés

Az elektromos autók is termelnek szén-dioxidot – átlagosan 70 grammnyit kilométerenként – csak nem közvetlen kibocsájtás által, hanem az áramot előállító erőművön keresztül – mondta Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja.

A benzines autókhoz képest azonban az elektromos járművek CO2 kibocsájtása mindössze a fele, ami hatalmas eredmény a közlekedés zöldítése terén, de még nem a végállomás.

A valódi zéró CO2 kibocsájtás akkor teljesülne, ha megújuló energiát lehetne tankolni, amit Hollandiában már sikerült megvalósítani.

A hollandok napelemes Fastned gyorstöltő rendszere jelenleg a legzöldebb megoldás, hiszen 100 %-ban megújuló forrásból (napenergia és szélenergia) biztosítja az áramot az e-autók számára.

Nemcsak zöld, szupergyors is – 20 perc egy teljes töltés

A Fastned napelemes töltőállomások nemcsak zöldek, hanem szupergyorsak is, mindössze 20 perc alatt teljesen fel lehet tölteni bármilyen elektromos autót.

A napelemekkel borítottkupola és a szélenergia folyamatosan biztosítja az elektromos töltőállomásokon az áramot, a kapacitás azonban nem végtelen. Egyszerre maximum 3 autó tud tölteni egy töltőállomáson.

Már Európa 5 országában jelen vannak

Hollandiában már több mint 50 napelemes töltőállomás épült, a legtöbb az autópályák mentén található.

Pár éve pedig Európa többi országaiban is megjelentek. Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Svájcban vannak már napelemes gyorstöltők, 2022-ben pedig Franciaországban is telepítenek újabb 18 töltőállomást, olvasható a legújabb sajtóközleményükben.

A Fastned célja, hogy 2030-ra 1000 gyorstöltő állomást létesítsenek Európa különböző országaiban.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »