A Balaton gyönyörű kilátói

máj 19 • Földgömb • Impress Magazin

Az északi-part és a déli-part legnépszerűbb látnivalói között szerepelnek a kilátók, melyekből a Balaton panorámás látványa tárul elénk.

A Balaton minden évszakban gyönyörű. Vizének változékony színe, a tavat körülölelő természeti táj páratlan látványa mindenkit rabul ejt. A Balaton szépségét megcsodálhatjuk a vízparton állva, úszás közben, vagy akár a Balaton közepéről egy vitorláshajó fedélzetéről. A kilátókból azonban páratlan élményben lehet részünk, hiszen az egész Balaton panorámás képe tárul elénk.

Panorámás kilátók a Balaton mindkét partján

Nem véletlen, hogy a kilátók a legközkedveltebb úti célok között szerepelnek a kirándulók és turisták körében. A Balaton mindkét partján gyönyörű panorámapontokra és kilátótornyokra lelhetünk.

1. Gömbkilátó – Balatonboglár

A Gömbkilátó Balatonboglár és a déli part egyik ikonikus jelképe. A vulkanikus eredetű Várdombon álló, 15 méter átmérőjű építményből a tó felé nyílik kilátás. Az alumíniumból épült kilátó igazi látványosság, melyet a brüsszeli világkiállításon is bemutattak.

A Gömbkilátó az egyik leghíresebb balatoni kilátó, mely esti kivilágításának köszönhetően az északi partról is látható.

(Gömbkilátó – Balatonboglár/ fotó: szallas.hu, utazói fotók)

2. Őrtorony kilátó – Tihany

Az Őrtorony kilátó a Tihanyi-félsziget közepén lévő Apáti-hegyen épült. A háromemeletes, 16,5 méter magas kilátó nem csak nevében, de külsejében és szerkezetileg is az egykori római kori őrtornyokat idézi. A magasból megcsodálhatjuk Tihany tavait, az őslevendulást és a sajkodi öblöt is.

(Őrtorony kilátó – Tihany)

3. Kőhegyi Kilátó – Zamárdi

Egy régi présház helyére épült a Kőhegyi Kilátó, melyet hangulatos szőlőskertek között érhetünk el. Apincesoron nézelődve feljuthatunk a Kőhegy tetejére, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A 220 méter magasan álló balatoni kilátóból Tihany és Badacsony látványában is gyönyörködhetünk.

A hajdanvolt présház helyén álló kilátót 2000. szeptember 10-én a millennium napján avatta fel az önkormányzat. A kilátó egész éven át, ingyenesen látogatható.

(Kőhegyi Kilátó – Zamárdi/ fotó: szallas.hu, utazói fotók)

4. Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó – Balatonföldvár

A legmagasabb Balaton környéki kilátó Földváron található a Hajózástörténeti Látogatóközpontban.

A 25 méter magas építmény tetejéről nemcsak a Balaton, de Somogy megye dimbes – dombos tája is látható.

(Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó – Balatonföldvár/ fotó:szallas.hu)

5. Alsóörs – Kilátó a Somlyó-hegyen

A falu északi oldalát adó 228 méteres magaslaton már a 80-as évek közepe óta állt egy fából készült, háromszintes egyszerű kilátó. Nagyon kedvelt volt, mert a Balaton keleti medencéjének majdnem egészét be lehetett látni róla, és az északi oldal is szép látványt nyújtott.

A hatszög alaprajzú, 17,5 magas kilátót Magyar János tervezte. A nyers fenyőfa színű szerkezet konzolos kiugró galériájára egy a középső mag körül vezetett kényelmes lépcsőn lehet felújítani.

(Alsóörs – Kilátó a Somlyó-hegyen/ fotó: csodalatosbalaton.hu)

6. Badacsony – Kisfaludy kilátó

A leghíresebb tanúhegy a Badacsony, melynek tetején áll a Balaton egyik leglátogatottabb kilátója. A 437 méter magasan álló, 18 méteres kilátót 2012-ben adták át felújítva.

A kilátóból Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig elláthatunk. A parton üdülőtelepülések színes halmazai, mögöttük erdők és a Balaton-felvidék dombszerű hegyei követik egymást. Érdemes a kék sáv jelzésen kitérőt tenni a Ranolder-kereszthez és az Egry József kilátóhelyig, majd a Bújdosók lépcsőjén leereszkedni.

(Badacsony, Kisfaludy kilátó/ fotó: Péntek Ági)

7. Fonyód – Várhegyi Széplátó kilátó

A Várhegyi kilátó a déli part ékessége, melynek tetejéről kivételes panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére és a szemközti tanúhegyekre.

A kilátó a Várhegy 231 méter magas csúcsán egy Árpád-kori földvár viszonylag ép maradványaira épült. A négy szintes, fából épült kilátónak már az első szintje is 3 méter magasan van, a negyedik emelet pedig 14 méteres magasságával jóval a fák fölé ér.

(Fonyód – Várhegyi kilátó/ fotó: Kajetán Jácint)

8. Nagyvázsonyi kilátótorony – Nagyvázsony

Egy elhagyott katonai megfigyelőtoronyból lett kialakítva a nagyvázsonyi kilátó, hogy a Bakony és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál a magasból is megcsodálhassuk a vidéket.

A tornyot egy 2019 elején indított országos projekt keretében újították fel. Felújították a tetőszerkezetet, kívül, belül a falakat, lépcsőt építettek, megcsinálták az ablakokat, a legfelül lévő erkélyt dróthálóval tették biztonságossá. A torony alatt pihenőhelyeket és parkolót alakítottak ki.

(Nagyvázsonyi kilátó – Nagyvázsony/ fotó: balatontipp.hu Győrffy Árpád)

9. Siófok – Víztorony kilátó

Siófok leglátványosabb épülete az 1912-ben épült víztorony, amely a a város főterén található. A közel 35 méter magas kilátó tetejére két panoráma lift viszi fel a látogatókat.

A torony legfelső szintjén egy interaktív élményközpont lett kialakítva. Az élményközpont alatti szinten található a Szentkirályi Oxigénbár és a Panoráma Kilátó.

Az élményközpont padlószintje 33,60 méter, az Oxigénbár padlószintje 30,00 méter, a kilátó körterasz padlószintje pedig 26,70 méter magasan van a tér szintje felett.

(Siófok – Víztorony kilátó/ fotó: siofok.hu)

10. Kis-Balaton – Kányavári Kilátó

A Kis-Balaton legérdekesebb látnivalói a Kányavári-szigeten vannak: a lápos-mocsaras vidéken igazán egyedi fauna alakult ki.

Ezt a különleges élővilágot a Búbos Vöcsök-tanösvényen haladva vagy a sziget közepén magasodó kilátóból körbe nézve is megcsodálhatjuk. A fából épült többszintes Kányavári kilátóból exkluzív panoráma tárul elénk.

(Kis-Balaton – Kányavári Kilátó/ fotó: Farkas Attila/ Legiprojekt.hu)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »