Barcelona minden strandján betiltotta a dohányzást – Spanyolország többi része is követheti

máj 22 • LifeStyle • Impress Magazin

Barcelona tengerpartjai mostantól füstmentes övezetté válnak. Bírság jár azért, ha valaki rágyújt vagy eldob egy cigarettacsikket.

A barcelonai strandolóknak nem kell többé a tengerpartokon cigarettacsikkekkel vagy passzív füsttel küzdeniük. Idén nyártól ugyanis Spanyolország második legnagyobb városa minden strandján tilos lesz a dohányzás, írja a Euronews.

A 2022. július 1-jén életbe lépő tilalom célja a környezet védelme, valamint az állampolgárok tiszta, szennyeződésmentes, füst- és cigarettacsikkmentes térhez való joga. Az intézkedés megszegése 30 eurós bírsággal jár.

Eltűnnek végre a cigarettacsikkek a partokról…

A tengerparti országokban jelentős környezetszennyezést okoznak a tengerpartokon eldobott cigarettacsikkek. A dohányosok évente többmilliárd cigarettacsikket hagynak a strandokon világszerte, amelyek a tengerbe kerülve szennyezik a vizet, és évtizedekig tart, amíg lebomlanak.

Barcelona az első nagyváros Spanyolországban, ahol betiltották a dohányzást a strandokon a tengerek védelmében.

Azok a strandok, ahol tilos a dohányzás, egészségesebb közösségi élettereket kínálnak, kevesebb hulladékkal, és tiszteletben tartják a környezet védelmét – áll a közleményben.

Spanyolország összes strandján bevezethetik a dohányzási tilalmat

Több spanyol régió 2020-ban tilalmat vezetett be a COVID-19 terjedésének megfékezése érdekében, míg mások, például a Baleár-szigeteken, köztük Mallorcán,már a világjárvány előtt elfogadták az intézkedést környezetvédelmi okokból. A Kanári-szigetek, Andalúzia, Galícia és Valencia szintén követte a példát a dohányzás részleges vagy teljes betiltásával a strandokon.

Eddig Spanyolország 3514 strandja közül 115-ön betiltották a dohányzást, és hamarosan az összes többi tengerparti fürdőhely is füstmentes övezetté válik. Várhatóan az ország összes tengerpartra kiterjesztik az intézkedést.

Jelenleg egy országos törvényt vitatnak, amely Spanyolország összes strandjára kiterjesztené a dohányzási tilalmat.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »