Energiatermelő sétányok egy biomassza mezőn

okt 5 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Német fejlesztők olyan piezoelektromos sétányt terveztek egy biomassza telepre, mely energiát termel, miközben sétálnak rajta az emberek.

A Golden Roots mező elsősorban biomassza technológiával állít elő energiát. A piezoelektromos sétányok pedig mozgás által termelnek plusz energiát.

A 34 ezer négyzetéter összterületű Golden Roots éves kapacitása 52 MWh, mely elsősorban a szalma (rozs) energiahordozó tulajdonságát aknázza ki, ami egy megújuló energiaforrás. Az aranyló rozs mező biogázt termelő növényekkel kiegészülve egy hatalmas biomassza energiatelep.

11 

A biomassza jelentősége

A biomassza jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás. Mivel a biomassza a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrás, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődik, használatával a bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj. A biomasszából nem csupán energia, de cseppfolyósítva üzemanyag is nyerhető.

22

Energiatermelő kerámialapok

A Golden Roots területén 18 méter magas préselt szalmából épült megfigyelő tornyok is épülnének, melyek belsejében piezoelektromos kerámialapokból készült lépcsők vezetnének fel a legfelső szintre. A kerámialapok energiát termelnek, ha valaki rájuk lép. A sétányokon és a lépcsőn le föl sétáló emberek energiáját is elektromos árammá alakítja a rendszer egy belső generátor segítségével.

34

A Golden Roots koncepció a Land Art Generator Initaitive (LAGI) pályázat egyik projektje, mely készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »