Sorra tűnnek el a csendes-óceáni Salamon-szigetek – a tengerszint-emelkedés miatt

máj 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Csendes-óceáni Salamon-szigetek 5 tagja tűnt el eddig, mivel a tengerszint-emelkedés mértéke itt majdnem háromszorosa a globális átlagnak.

A Salamon-szigetek északi részének legalább tizenegy szigete tűnt el teljesen az elmúlt évtizedekben, vagy pusztul jelenleg is a globális tengerszint-emelkedés következtében” – írja az Environmental Research Letters folyóiratban közölt tanulmány. A partvonalak visszahúzódása miatt két helyszínen is falvak tűntek el, és egész közösségeket kellett áttelepíteni.

Az eltűnt szigetek területe egyenként akár az öt hektárt is elérhette. Mindegyik lakatlan volt, és csupán alkalmanként kötöttek ki rajtuk halászok – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

111

A Queenslandi Egyetemen dolgozó Simon Albert vezette kutatócsoport légi- és műholdfelvételek, valamint a helyiek elmondásai alapján tanulmányozták a terület 33 szigetének változásait az 1947 és 2014 közötti időszakban. A szakember szerint a térség vizsgálata azért érdekes, mert a tengerszint-emelkedés mértéke itt majdnem háromszorosa a globális átlagnak.

A kutatók szerint az erősebb hullámzásnak kitett szigetek esetében jóval magasabb volt a part menti területek visszahúzódásának aránya, mint a nyugodtabb területen fekvő szigeteknél.

A Salamon-szigetek néhány közössége már elkezdett alkalmazkodni a megváltozott környezeti feltételekhez. A már áttelepített falusiak mellett, Taro lesz a világ első tartományi fővárosa, amely a tengerszint-emelkedés jelentette fenyegetés miatt átköltözteti lakóit és szolgáltatásait.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »