Elsüllyedt középkori templom Dél-Tirolban

febr 6 • Földgömb • Impress Magazin

Az olaszországi Dél-Tirol alpesi hegycsúcsai között egy különös történetű tó található, mely egy elsüllyedt templomot rejt.

Olaszország alpesi hegycsúcsai között található a Reschensee víztározó, amelyet az 50-es években két természetes tó (Reschensee, Mittersee) egyesítésével hozták létre. Az eredeti terv egy kisebb, 5 méter mély tó volt, melyet végül 22 méter mélyre változtattak, ennek következtében azonban elöntötte a víz a környező településeket.

Egy falu jelképe

A 14. században épült templom mementóként emlékeztet az egykor itt állt falvakra: Graun, Reschen és St. Valentin az 1950-ben épült duzzasztógátnak estek áldozatul. A torony egykor Graun község jelképe volt. 

011

11

500 hektárnyi földterület került víz alá

A Reschensee víztározó, ma hat kilométer hosszú, legszélesebb része eléri az egy kilométert, és évente 116 millió köbméternyi vízhozama 250 millió kWh villamosáramot termel. Az 1357 óta álló, vízből kiemelkedő templomtorony arra emlékeztet, milyen árat kellett fizetniük ezért a környező településeknek. Összesen 163 otthon és 523 hektárnyi megművelt földterület került víz alá.

22

Helyi legenda a harangszó

A helyiek körében az a legenda járja, hogy a téli időszakban még hallani a templom harangjainak a hangját. A valóságban azonban a harangokat eltávolították egy héttel azelőtt, hogy a tó elöntötte a falvakat.

012

szerklead29-600x400

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »