Elsők és utolsók – könyvajánló

ápr 3 • Kult & Art • Impress Magazin

Ulickaja a hétköznapi mesék és hétköznapi hazugságok narrátora.  Az Elsők és utolsók című válogatott elbeszéléseiben megszellőzteti a kínosan takargatott, fordulatos, olykor bizarr történeteket.

Hogy kikből lesznek az elsők és utolsók, azt a cselekedetek mögött megbújó összefüggések sebészi pontosságú bemetszésével, a genetikai örökség elemzésével és szociológiai tanulmánnyal felérő környezet ábrázolással tárja fel.

Praktikus tanácsokat, megfejtéseket és igazságosságot ne várjunk az írónőtől, mert elhatárolódik a megmondó ember kétes kinyilatkoztatásaitól. Ízig-vérig orosz, mégsem ez a meghatározó élményem a gyűjteményt olvasva, hanem a példamutató objektivitás.

Akkor érdemes kézbe vennünk ezt a kötetet, amikor egy háttérben szemlélődő, figyelmes, fanyar humorú társaságra vágyunk és finomra hangolt mozzanatokra az esettanulmányokban. Rezzenéstelen egyszerűséggel mesél a szegény rokonokról, a nők önáltatásáról és hűtlenségéről, a szemtelenül fiatal hódítókról és az öreg kecskékről. Az első helyért a boldog boldogtalanok, az áskálódó ikertestvér, a gazdag nagybácsi és a hozományvadászok, koldusok, prostituáltak, háttéremberek, felkarolt asszonyok, intellektüelek, álmodozók és tökéletes párosok versengenek. Az édesanya gyöngykása levese pedig hol életet lehel az utolsókba, hol megidézi elmúlást.

Mindezt teszi úgy, hogy a fájdalommal telítődve mégsem válik a létezés egésze feleslegessé és kilátástalanná, hanem szükségszerűnek tartja a fejlődéshez. A halogatott döntések következményei sem kerülhetők el, ahogyan a magunk életében sem. Észrevétlenül mi is a novellák szereplőivé válhatunk.

Erős Diána

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »