Budapest új látványossága a Várkert Bazár

ápr 3 • LifeStyle • Impress Magazin

Átadták a Világörökség részét képező Várkert Bazárt, melynek árkádos üzletsora és barokk kertjei reprezentatív látványosságai lesznek a fővárosnak.

A Várkert Bazár 1875 és 1883 között Ybl Miklós tervei alapján épült. Az Erzsébet királyné kedvéért létrehozott épületegyüttes kiemelt műemlék, 1987 óta a Világörökség része.

A 100 legveszélyeztetettebb műemlék között

A Várbazár közepén hat méter magas árkádos üzletsor húzódott, két szélén három lakóépületben a királyi testőrséget és a szolgaszemélyzetet helyezték el, emellett jeles művészek műtermei is voltak itt. Szobrait Fessler Leó és Huszár Adolf, falfestményeit Than Mór és Scholz Róbert készítette itt.

11

A Várbazár állaga már a múlt század elején romlásnak indult, a második világháborúban súlyosan megrongálódott, 1996-ban már a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolták.

Új arculat, különleges tájkertek

A megújult épületegyüttes megőrzi az Ybl Miklós által alkotott arculatot, ugyanakkor az új terek modern építészeti tervek szerint készülnek el. A vízhordó lépcső mellett mozgójárdát terveztek, amely összekapcsolja az eddig elszigetelt Várat a Duna-parttal, így lehetővé teszi a palota körbejárását. Az északi bazársor egybenyitott termeiben hungarikum termékeket is bemutató eladóteret hoznak létre. Az északi Testőrpalota kiállítóhelyeknek és előadóteremnek ad otthont. Az északi Öntőház udvart fiatalos közösségi térnek szánják, amely szabadtéri kulturális rendezvények helyszínéül szolgál.

Az augusztusban átadásra kerülő Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között lesz barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is.

Ezt a cikket elolvashatod ANGOLUL is: itt

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »