„Élő-bevásárlóközpont” az Orchidea komplexum

jún 4 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Gyönyörű világörökségi területen épül Kínában a Lu hegység és a Poyang tó között egy környezetbarát, „élő-bevásárlóközpont”, az Orchidea komplexum.

Vincent Callebaut tervei alapján épülhet meg az új, környezetbarát technológiák alkalmazásával működő orchidea komplexum. Az egyedülálló virágpark része annak a projectnek, mely a veszélyes migrációs folyamatot szeretné megállítani Kínában. A lakosság túlnyomó része költözik ugyanis a városokba, elhagyva a vidéki területeket.

11

Túlzsúfolt városok helyett…

A városi élet zsúfoltsága Kínában már olyan méreteket ölt, mely az egészséges életvitel lehetőségét is megkérdőjelezi. A szennyezett levegő csak egy példa a sok közül, mely lassan lehetetlenné teszi a városban való életet. Ennek ellenére mégsem állt le a városokba való vándorlás folyamata.

66

Könyvtár, sportközpont, tavirózsás kávézó

Az Orchidea komplexum egy gyönyörű világörökségi területen épülhet meg a tervek szerint a Lu hegység  és a Poyang tó között, mely a modern életmódhoz szükséges feltételeket, munkakörülményeket és kulturális lehetőségeket biztosít a vidéken élők számára. A komplexumban bevásárlóközpont, könyvtár, sportközpont, játszóterek, termelői piac és hivatalos intézmények is helyet kapnak majd.

22

Környezetbarát technológia

Környezetvédelmi szempontból is jelentős technológiai megoldásokat tudhat magáénak az épületegyüttes. Kezdve a passzív geotermikus hűtési és fűtési rendszertől, a hatalmas fotovoltatikus előtereken át a megannyi tiszta energiát termelő szélmalomig, sokféle megoldás összehangolt működése tartja életben az „élő bevásárló és kulturális központot”.

33

Esőkertek szűrik meg a vizet

Az utcák, terek és parkok között esőkertek szűrik a vizet, mely a bioszűrés után egy vízelvezető hálózatba kerül. A komplexum tetején egy hatalmas égi kert kerül kialakításra, mely integrálja a játszótereket és a közösségi kerteket.

44

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »