Dióval és almával töltött sütőtök almaboros szósszal

okt 1 • Fűszer • Impress Magazin

A dióval és almával töltött sütőtök igazi ínyencség, a fűszerek és az alapanyagok tökéletes íz harmóniája.

Hozzávalók: (4 személyre)

-2 kisebb vagy 1 nagy sütőtök félbevágva
-1 gerezd zúzott fokhagyma
– 25 dkg vaj
– 3 dl almabor
– 50 g apróra vágott, pirított dió
– 10 dkg reszelt Cheddar sajt
– 1 közepes alma lereszelve
– 1 közepes alma kockákra vágva (nem kell meghámozni)
– 2 ek kukoricaliszt
– 2 ek tejföl
– 25 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt.

Vágd félbe hosszában a sütőtököt, távolítsd el a belsejéből a magokat, és tedd őket egy tűzálló edénybe.

Olvaszd fel a vajat, dobd rá a zúzott fokhagymát, majd tedd a sütőtökök üregébe, egyenlően elosztva. Önts 1 dl almabort a sütőtökökre, fedd le fóliával és süsd körülbelül egy óra hosszat, amíg megpuhulnak.

Amikor megsültek, kanállal kapard ki a sült sütőtök belsejének megpuhult felső részét, körülbelül 1 cm vastagságban, és képezz egy nagyobb üreget a tölteléknek.

Az eltávolított fokhagymás, almaboros sütőtököt vágd össze kockákra és tedd egy tálba. Öntsd hozzá a reszelt sajt és apróra vágott dió ¾ részét, és a reszelt almát. Jól keverd össze a tölteléket és kanalazd vissza a félbevágott sütőtökök belsejébe.

Keverd össze a maradék reszelt sajtot és diót a zsemlemorzsával és szórd a sütőtök tetejére. Tedd vissza a sütőbe és süsd 15 percig, amíg aranybarna lesz, és a sajt megolvad a tetején.

A mártáshoz a maradék 2 dl almabort öntsd egy serpenyőbe, és add hozzá a kockára vágott almadarabokat, majd párold pár percig. Keverd össze a kukoricalisztet egy kevés vízzel, és öntsd a mártáshoz, majd párold még pár percig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá a tejfölt, végül ízesítsd sóval, borssal, ízlés szerint.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »