Csillagos égbolt a föld alatt

nov 3 • Földgömb • Impress Magazin

Az új-zélandi Waitomo-Glowworm cseppkőbarlang a világon egyedülálló természeti jelenséget rejt: egy csillagos égboltot a föld alatt.

A barlangban több ezer szentjánosbogár él, melyek foszforeszkáló fényt bocsájtanak ki magukból. A megannyi világító pont pedig olyan látvány nyújt, mintha a csillagos égbolt fényei világítanának az égen.

Különös foszforeszkáló élővilág

A különleges barlang egy földrengés következtében jött létre, amikor az esővíz nagy mennyiségben zúdult a barlangba. Ekkor jött létre a földalatti barlangi tó, és a különös foszforeszkáló élővilág.

11szerk

A barlang mélyén a teljes sötétségben az Új-Zélandon honos Arachnocampa luminosa szentjánosbogár apró zsinóron lógó lárváinak foszforeszkáló zöld fényei világítanak a falakon.

11

A világító barlang

A barlangot 1887-ben fedezte fel egy angol kutató és egy maori bennszülött. A helyi maori emberek már régóta tudtak a barlang létezéséről, de még sosem vizsgálták meg alaposabban. Fred Mace, az angol felfedező kérte meg őket először, hogy kísérjék le őt a barlangba. Az egyik maori fiú, Chief Tane Tnorau vállalkozott a feladatra, így kettesben indultak a barlangi felfedező útra.

22szerk

Ahogy beléptek a barlangba, hihetetlen látvány fogadta őket, a számtalan apró világító bogárral a falakon. Ahogy szemük alkalmazkodott a sötéthez, először csak azt látták ahogy az ében fekete több ezer foszforeszkáló pont tükröződik, majd ahogy felpillantottak, meglátták a falakon a szentjánosbogarakat.

33szerk

A Waitomo-glowworm barlangba csak a földalatti folyón keresztül lehet eljutni, ahova a helyiek az év minden napján, körülbelül 20 fős csónakokkal viszik le a turistákat és a látogatókat.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »