Egy újabb utópisztikus vízió a Holnapolisz?

máj 28 • Kult & Art • Impress Magazin

Brad Pitt új filmje egy titokzatos, időben és térben ismeretlen helyen található világban, Holnapoliszban játszódik. Az emberiség vajon eljut egyszer ide…?

A történet egy világból teljesen kiábrándult egykori gyerekzseni Frank (Clooney) és egy furcsa robotok elől menekülő lány kalandáról szól, aki egy különleges kitűző segítségével szeretne eljutni egy ismeretlen világba. Álmodozó, utópisztikus film ez, mely kizökkent a hétköznapok valóságából, és felébreszti a mindenkiben ott szunnyadó gyermeki jóhiszeműséget.

Utópisztikus jövőkép – spirituális öko-világ

A film  igazán lassú expozícióval, érdekes karakterekkel és izgalmas történettel operál. Rengeteg potenciál rejlik benne, valóban grandiózus alkotás jó színészekkel, a szereplők kibontása is mesteri, csak úgy, mint az információk fokozatos csepegtetése, a film ennek ellenére sok kritikát kapott.

Többen nehezményezik, hogy a történet a film második felétől kissé összecsapottnak tűnik. A racionális elveket valló, negatív karakterként megjelenő Nix kormányzó pedig nem elég érdekes, szinte elvész ebben a spirituális öko-világban. A tanulságok pedig egy kissé túl naivnak és elvontan ezoterikusnak hatnak, pláne a két lábbal a földön járó nézőközönség számára.

A film ennek ellenére mindenképp helyet követel, és kap is az olyan utópisztikus alkotások között, melyek szeretnék a nézőket egy új világba kalauzolni, ahol mindenki környezettudatosan él harmóniában és békében, ahol az ember már nem egy önző, öntudatlan és megannyi gyarlósággal bíró ösztönlény, hanem magasabb tudatosságú, spirituálisan fejlett lény…

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »