Befogni a természet erejét…

febr 17 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Ripple piezoelektromos rámpák rezgés és mozgás által energiát termelnek, akkor is, ha fúj a szél, vagy miközben emberek sétálnak rajtuk.

A vizet és a szárazföldet összekötő hatalmas Ripple alumínium panelek, a 2014-es nemzetközi Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázatra kérszült egy amerikai fejlesztő csapat által. A terv még csak egy koncepció, de hasonlóan a többi 300 pályázathoz, készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék.

A mozgást rezgéssé alakítják

A Ripple project szintén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy környezetbe természetesen illeszkedő generátorként termelje az áramot a városi életmód szerves részeként. Az ível, hullámra hasonlító felület a víz és a szárazföld között alakít ki harmonikus párbeszédet.

011

A mozgás mint áramforrás

Az piezoelektromos panelek visszatükrözik az égbolt fényeit és színeit, egyfajta látványos térelemként, miközben a környezeti mozgásokat rezgéssé alakító generátorok termelik az áramot.

A Ripple generátor esetében maga a mozgás az áramforrás. A piezoelektromos lemezeket bármilyen környezeti mozgás megrezegtetni, az uralkodó széljárástól kezdve, a megpihenő madarakon, és a rámpán sétáló embereken át a rámpák felett végzett tevékenységekig.

11

Ahogy a mozgás kiváltja a panelek rezgését, azonnal beindul az áramtermelés. A Ripple generátor éves kapacitása a becslések szerint 5000 MWh.

22

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »