Az inkák kincse az őszi orchidea-kiállítás főszereplője

okt 28 • Kult & Art • Impress Magazin

Egy titokzatos és ritka orchideacsoport, az őserdei Masdevalliák gyönyörű példányai láthatók péntektől három napon át a Vajdahunyadvárban.

A Masdevallia orchideák különleges, ragyogó vörös virágaikkal sokáig voltak díszei az inkák romvárosát, Machu Picchut körülvevő mezőknek. Az ott lakók isteneiknek kedveskedtek ezzel a különleges virággal, templomaikat díszítették velük.

Mára szinte teljesen eltűntek…

Ma már ezek az orchideák nem találhatók meg ott, a túlzott begyűjtés következtében eltűntek. A nedves köderdők legeldugottabb, ember nem járta helyein élnek már csak a természetnek ezek a ritka gyöngyszemei.

A nemesítéseknek, a laboratóriumi szaporításoknak köszönhetően azonban már nem kell háborgatni a dél-amerikai állományt ahhoz, hogy gyűjtők világszerte magukénak tudhassanak egy-egy Masdevallia tövet.

Az elmúlt években láthattuk Japán egzotikus orcideáit, és egy veszélyeztetett faj, a hófehér virágú Afrika csillaga is bemutatkozott már. A vasárnapig tartó budapesti kiállításon a korábbi évek hagyományaihoz híven lesz lehetőség vásárlásra, valamint a látogatók növényápolási szaktanácsadásokon is részt vehetnek.

A kiállítás időpontja: 2015. november 6-8.
Nyitva tartás: 10-18 óráig
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »