Tigrisek fészke – A Himalája elrejtett kolostora

okt 27 • Földgömb • Impress Magazin

A Himalája 3000 méter magas hegycsúcsai között található egy sziklaszirten rejtőzve a Tigrisek fészke buddhista kolostor.

A Himalája keleti részén fekvő Bhutáni Királyság a világ talán egyik legelzártabb és legtitokzatosabb országa. Itt található egy meredek sziklaszirten a Himalája legszentebb kolostora, a Taktsang Palphug Monastery, a Tigrisek fészke.

A különleges szentély

A templom komplexum 1692 körül épült azon a szent helyen, ahol Padmaszambhava (guru Rinpoche), aki elhozta Tibetből a buddhizmust Bhutánba, három év, három hónap, három hét, három nap és három órán át meditált egy barlangban a 8. században.

11

Bhután oltalmazó istensége

Mivel Padmaszambhava hozta el Tibetből a buddhizmust, ezért a mai napig ő az ország oltalmazó istensége. A kolostor az ő tiszteletére épült a nevéhez kötődő 13 szent barlang közelében.

33

A több mint 3000 méter magas sziklaszirt gyönyörű szentélye különös legenda emlékét őrzi. Ma is úgy tartják, hogy Padmaszambhava a 8. században egy tigris hátán repült ide Tibetből, innen a Tigrisek fészke elnevezés.

44

A drámaian meredek hegyoldal szikláin tündöklő kolostorhoz egy igen megterhelő gyalogút vezet, de a Taktshang látványa minden fáradtságot megér. Ha szerencsénk van, és a bhutáni király hivatala kivételesen engedélyezi, akkor még belülről is megcsodálhatjuk a sejtelemesen felhőkbe burkolózó sziklakolostor mind a hét szentélyét.

13szerk

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »