„Mintha egy másik bolygón jártam volna” Az Avatar rendezőjének hobbija az óceánkutatás

jún 11 • LifeStyle • Impress Magazin

James Cameron a Titanic és az Avatar rendezője évek óta az óceánok mélyét kutatja.

Az óceánkutató rendező 2012-ben egyszemélyes, saját fejlesztésű tengeralattjáróján merült le a Mariana-árok korábban ember által érintetlen mélységébe. Kutatásai során olyan mélységekig merészkedik, ahol azelőtt még senki sem járt. Az óceánok mélységeibe való bepillantásai teljesen lenyűgözik, és gyakran fogalmaz úgy, „mintha egy másik bolygón jártam volna.”

Érintetlen mélységek

Cameron óceánjáró robotja a Nereus több mint 10 kilométeres mélységig jutott, Új-Zéland közelében azonban pár hete nyoma veszett. Valószínűleg összeroppant a nagy nyomás hatására. Az egyedülálló felszereltségű kutatójármű az Új-Zélandtól északkeletre fekvő Kermadec-árokba merült le. Az óceán feszínén megtalálták a maradványait, ami arra utal, hogy a kutatójármű megsemmisült – írta a BBC News. Cameron „tragikus veszteségként” írt a Nereus eltűnéséről. „Mintha egy barátomat veszítettem volna el” – fogalmazott.

A Nereus, az amerikai tudományos közösség óceánkutató zászlóshajója „olyan páratlan jármű volt, amely még rövid élete során is bámulatos betekintést engedett az óceán felfedezetlen mélyének világába, és segített megválaszolni néhány kérdést a földi élet kialakulásával kapcsolatban” – fogalmazott Timothy Shank, a tengeralattjárót működtető WHOI munkatársa.

Ilyen mélységekből már csak egy robot tengeralattjáró segítségével lehet mintákat és információkat nyerni. 

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »