A bűvös kert ahol a világ legveszélyesebb növényei vannak

jún 10 • Földgömb • Impress Magazin

Az alnwick-i Poison Garden egy olyan kert, ahol gyönyörű, ám egytől egyik mérgező növények laknak. Régi legendák, bűbájos könyvek említik őket.

Poison Garden 2005-ben nyitotta meg kapuit az észak angliai Alnwick-ban található kastély közelében, mely többek között arról is híres, hogy a Harry Potter filmek egyik forgatási helyszínül szolgált. A misztikus kert Northumberland hercegnőjének (Jane Percy) ötlete alapján valósult meg. Az általa összegyűjtött növényekről, melyeket idehozatott a világ minden tájáról, eddig csak mítoszok és legendák meséltek. A kertben azonban mindez valósággá válik.

11

A veszedelmes növények

A Poison Garden-ben több mint 100 mérgező hatóanyagot tartalmazó növény található. Egyes növények gyönyörűek, teljesen ártalmatlannak tűnnek, nehéz elképzelni, hogy valójában milyen veszedelmesek.

22

Megtalálható itt a mérgező bürök is, melyből egy csészényi főzet annak idején Szókratészt a halálba küldte. Pedig a természetben megvan a bürök ellenszere is, melyet szintén a kertben nevelnek, olvasható a kert honlapján.

44

Külön engedélyek

A kertben lévő növényekhez külön engedélyeket kellett beszerezni, hogy egyáltalán bemutatásra kerülhessenek. A Poison Garden növények között többek között megtalálható jó néhány mérgező fajta, narkotikum, és afrodiziákum, például kannabisz, kokacserje, nadragulya, indiai farkasmaszlag.

66

Figyelmeztető jelzések

A kert legveszélyesebb növényei valóban olyan erővel bírnak, mely az emberre akár is végzetes lehet. Ezeket a növényeket azonban, melyeknek  még az érintése is ártalmas lehet, gondosan elzárt „kalitkában” tartják. Külön tábla jelzi, hogy „életveszélyes”. A kertben dolgozó kertészek is csak speciális védőkesztyűben érintkezhetnek velük.

55

A különös kert veszélyes lakói között néhány kevésbé ártalmas, csupán bódító hatású, közismert növénnyel is találkozhatunk, mint például pipacsok és mák gumók.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »