Arborétum a város felett – épül a Skygarden

máj 18 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy 17 méter magas, elhagyatott autópálya szakaszt alakítanak át Szöulban nyilvános zöld parkká. A felüljáró hamarosan a város különleges arborétuma lesz.

A magasban futó kert különleges park lesz, ahol rengeteg féle növény és ritka faj látható. A Skygarden elnevezésű nyilvános parkban több mint 250 különböző fát, cserjét és virágot ültetnek majd.

A növények könyvtára

A kert érdekessége még, hogy a koreai ábécé köré szerveződve a növények egyfajta könyvtáraként mutatja be a növényeket, mint egy tanösvény. A 17 méter magas felüljáró 1970-ben épült, közúti kapcsolatot szolgálva, azonban 2006-ban a biztonsági ellenőrzések során kiderült, hogy nem elég stabil a szerkezete a zsúfolt forgalomhoz. A város a felüljáró lerombolását tervezte, 2015-ben design pályázatot írtak ki a felüljáró gyalogos sétánnyá alakítására, melynek győztese a holland MVRDV stúdió által tervezett Skygarden lett.

11

Kávézók és piacok a virágzó sétányon

A győztes pályázat tervében a lehető legtöbb teret zölddé alakítása volt a cél, mindezt különleges, őshonos és ritka fajok és virágok ültetésével, egy városi arborétum létrehozásával. A különleges design különböző méretű változatos kaspókkal teszi még színesebbé a látványt.

22

A magaslati kertben pedig nem csupán sétálni lehet, és gyönyörködni a természet szépségében, szabadidős és kulturális tevékenységeknek is otthont ad. A városi arborétumban teázók, kávézók és piacok, könyvtárak, virágüzletek és üvegházak várják az idelátogatókat.

33

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »