HIRDETÉS

Ahogy ékszerré válnak a bükki virágok – interjú az alkotóval

feb 12 • Kult & Art, Voilá • Impress Magazin

Egyedné Anna, a Bükki Talizmánok megalkotója az ékszerkészítés izgalmáról mesélt nekünk. Kezei között az apró szárított növények gyönyörű ékszerré válnak.

Anna már egészen kiskora óta szerette a természetet, az apró virágokat és a fákat. Kedvenc könyve az „erdő, mező virágai” volt, melyet, mint mondja még ma is gyakran elővesz. Az alkotás, a kézművesség mindig is fontos szerepet töltött be az életében, rajzolt, festett, szobrászkodott, fúrt, faragott, az ékszerkészítésbe azonban már felnőttfejjel szeretett bele. Anna ma már három felnőtt gyermek boldog anyukája, és a Dana-ékszer megálmodója, készítője.

2

Botanikus ékszerek bükki virágokból

„A természet mindig elbűvöl. A sétáim során apró virágokat, leveleket, mohát, zuzmót, fa darabkákat gyűjtök, megszárítom valamennyit, hogy végül megtalálják a helyüket egy-egy gyűrűben, nyakláncban vagy éppen fülbevalóban,” meséli Anna. Nagy volt a boldogságom, amikor rátaláltam a műgyantára, mint ékszerkészítési alapanyagra, mert felhasználásával a préselt növényeim ékszerként kelnek életre.”

11

Az ékszerhez felhasznált természetes apróságokat, virágokat, leveleket vagy egy apró termést, csigaházat, Anna a kirándulásai során vagy a kertjében gyűjti. A bükki növényekből készült, festett háttérrel drótba foglalt botanikus ékszerek a Bükki Talizmánok.

4

Borostyántechnikával készülnek

„Az ékszert  a borostyán keletkezéséhez hasonlóan készítem, ezért borostyán-technikának kereszteltem el a módszert, mely során ékszer válik belőlük.  A növényt elzárom a levegő elől, így az nem oxidálódik, nem nedvesedik, és sokáig megőrzi szépségét.”

8

„Az ékszerkészítés minden mozzanatát szeretem”

„Az ékszerkészítés számomra egy csoda. Minden apró részét imádom. Az alapanyag gyűjtését egy-egy kirándulás során, a préselést, mert közben már az ékszert tervezem és emlékszem a kirándulás élményére, az öntés során az alkotást, a hátterek festését”, meséli Anna.

5

„Izgatott vagyok, amikor óvatosan előszedem a könyvek lapjai közül a növényeket.  Megőrizték vajon  szépségüket, színüket, bájukat? Az öntés során ott maradnak-e és úgy  a növények, csigaházak, termések ahová szántam? Milyen lesz, amikor kibontom a formából?”

bükki17

„Izgatottan várom, hogy milyen jelzések érkeznek az internet népétől, amikor felteszem a fotókat. A vásárlók szemében mit látok majd? Amikor valaki interneten veszi meg az ékszert, a postázás után még most is  alig várom a visszajelzését. Mit érez, amikor kézbe veszi? Erre számított?”

3

Az „Emlékek őre” – féltett relikviák

Az “Emlékek őre” ékszercsaládban Anna a megrendelők által küldött relikviákat használja fel alapanyagként. „Megható, ha valaki rám bízza féltve őrzött kincseit, hogy megőrizzem azt számára hosszú-hosszú évekre sértetlenül, szerethető és hordható ékszer formájában. Óriási bizalom kell ehhez a megrendelő részéről. Ez a bizalom megtisztelő és egyben kicsit félelmetes érzés. Mi lesz, ha nem teszik neki, ha nem úgy sikerül?”

99

Anna az ékszerkészítés során a természet adta alapanyagot sohasem festi, mindig a természetes színükben hagyja, azonban sokszor fest hátteret a növényeknek, ezzel adva különleges hangulatot az ékszernek.

További információk a www.danaekszer.hu weboldalon.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »