A „naphajó” környezetvédelmi missziója

júl 29 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A világ legnagyobb napenergia-hajtású hajója bebizonyította, hogy a tengeren is lehet károsanyag-kibocsátás nélkül hajózni.

A kizárólag napenergiával működő PlanetSolar katamarán 2010. szeptember 27-én indult el a Monte Carló-i kikötőből világkörüli útjára, amellyel a megújítható energiaforrásokra akarta felhívni a figyelmet. Ezzel a teljesítménnyel akkor bekerült a Guinnens-rekordok könyvébe is.

Minimálisra csökkenthető a károsanyag-kibocsátás

A 95 tonnás, 35 méter hosszú és 23 méter széles napelemes katamarán kezdeti célja az volt, hogy bebizonyítsa, lehet károsanyag-kibocsátás nélkül is hajózni a tengereken.

A földkörüli expedíció felhívta a világ figyelmét arra, hogy ma már léteznek azok a források, a technikai tudás és a szükséges technológiák, melyekkel a minimálisra lehet csökkenteni a tengeri hajózás fosszilis energia kibocsátását.

011

A napenergia mobil nagykövete

A naphajó a sikeres expedíció után újabb küldetéseket teljesít. Környezetvédelmi projectekben és tudományos kutatásokban vesz részt, a napenergia mobil nagyköveteként. A hajó ma egyfajta tudományos és oktatási platformként üzemel.

A Turanor PlanetSolar jelenleg a Genfi Egyetem mélytengeri expedíciójában, illetve óceáni klímakutatásban vesz részt, augusztusban pedig a görög Department of Underwater és a svájci School of Archeology kutatáshoz csatlakozik, melynek célja, hogy feltárja a történelem előtti tájak lemerült hajóroncsait. A kutatócsoport elsüllyedt ókori hajók felkutatását, helyreállítását és az emberi tevékenység nyomainak feltárását tűzte ki célul.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »