Stúdió ART

júl 28 • Kult & Art • Impress Magazin

Egy koreai lány apró stúdiólakásából varázsol különböző design kompozíciókat, melyek rejtett üzenetet is hordoznak.

A Szöulban élő lány, Lee Yee Young saját stúdiólakását művészi térként használja. Időről időre teljesen átalakítja, majd a művészi alkotásról készít egy-egy fotót. A képekbe saját magát is beleálmodja.

11

Hetekig-hónapokig dolgozik egy-egy alkotáson

Míg a hagyományos fotózás arról szól, hogy elkapj egy szép jelenetet, Lee saját maga alkotja meg a képzeletében élő képeket. Heteket, néha hónapokat tölt azzal, hogy megalkossa a fantáziájában élő kompozíciókat.

22

Sajátmagát is beleálmodja a képekbe

Az összes képen Lee is szerepel, hiszen minden alkotásába saját magát is beleálmodja. Minden képen valahol Lee is ott rejtőzik, a jelenet részeként, noha gyakran csak egy-egy részlet látható belőle.

33

A történet részévé válik

Lee jelenléte a képeken minden esetben szimbolikus, és tökéletesen beleolvad a kompozícióba. A kocka szobában láthatjuk, ahogy dobozba zárva próbál kitörni a bezártságból, egy másik képen pedig kislányként ábrázolja önmagát egy romantikus gyerekszobában. Lee minden képen a történet részévé válik.

44

A képek mögött egy-egy mese rejlik

Lee alkotásai kivétel nélkül az életről mesélnek, a valóság valamely aspektusát mutatják be. A részletek hangsúlyosak, az összkép, a látvány pedig valamilyen módon a lélekre hat. A képeken jó és rossz fordulatok láthatók, mint egy élő mesekönyvben. Lee a hagyományos koreai mesék és más kultúrák hagyományainak örökségéből merít a világ minden tájáról.

55

Függetlenül attól, hogy tudod-e melyik mese rejtőzik a kép mögött, vagy nem, a kompozíció üzenete megérint, és alkotásaiban saját életed egy-egy pillanatképe tárul fel előtted.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »