A sövénygondozás alapszabályai

márc 6 • Enteriőr • Impress Magazin

A szép sövény kertünk csodás éke lehet, már amennyiben az megfelelően ápolt. Ehhez viszont muszáj tisztában lennünk vele, hogyan kell gondoznunk azt.

Bár maga a sövénygondozás nem túl nagy ördöngösség, azonban néhány esetben mégsem árt résen lennünk, ha szeretnénk jól kivitelezni azt. Nézzük meg tehát, mire érdemes figyelnünk annak érdekében, hogy sövényünk valóban csodás látványt nyújtson!

A megfelelő nyírás

A sövénynyírás olyan alapvető karbantartási feladatnak minősül, amely nélkül elképzelhetetlen, hogy sövényünk valóban tetszetős látványt nyújtson. Ehhez azonban nem árt tisztáznunk, hogy milyen szerszámmal és mikor érdemes elvégeznünk ezt a feladatot? Egy elektromos sövényvágó minden esetben sokkal egyszerűbb és szebb eredményeket produkálhat, így amennyiben a büdzsénk engedi, érdemes lehet beruháznunk rá. Nem számít, hogy sövényünket a klasszikus, lombhullató fagyal vagy valamilyen örökzöld növény alkotja, nem érdemes túl gyakran nyírni. Ez azt jelenti, hogy havonta maximum egyszer a melegebb hónapok során. A téli hidegben pedig érdemes teljesen elkerülnünk, másképp a fagy kárt tehet növényünkben. Ha lombhullató növényről beszélünk, akkor pedig addig ne is gondoljunk nyírásra, amíg az teljesen ki nem hajt!

Az ideális talajviszonyok fenntartása

Attól függően, hogy sövényünket milyen növény alkotja, mindenképp érdemes utánanéznünk az adott darab igényeinek, majd ennek fényében fenntartanunk a számára ideális talajviszonyokat. Ezt megfelelő trágyázással és öntözéssel tehetjük meg. Sok esetben egyik sem szükséges, ha az adott növény láthatóan jól érzi magát. Azonban amennyiben azt látjuk, hogy nem növekszik kellő ütemben, vagy elsárgulnak a levelei, akkor minden bizonnyal jobb, ha közbeavatkozunk.

Permetezés

Erre talán kevés esetben van szükség, azonban mégis előfordul, hogy elengedhetetlennek mondható. Fontos ugyanis odafigyelnünk a különféle levéltetvekre és egyéb parazitákra, gombákra, amelyek kárt tehetnek növényünkben. Ha ilyesféle élősködő jelenlétét tapasztaljuk, akkor pedig nem érdemes megvárnunk, amíg az elszaporodik. Nézzünk utána, hogy az adott kártevő és növény esetében mely vegyszer jelenti majd a megfelelő választást, és azzal orvosoljuk a problémát. Ezzel kapcsolatban szinte bármely kertészeti boltban kaphatunk segítséget.

Figyeljünk a fényviszonyokra!

Főleg a fiatalabb növények esetében előfordulhat, hogy sövényünk növekedése és általános állapota nem hirtelen rossz irányba változik. Ezt egyes esetekben a kellő napfény hiánya is okozhatja, amelyet egy-egy útban lévő elszabadult fahajtás könnyedén előidézhet. Ha tehát azt látjuk, hogy eddig csodás állapotban lévő sövényünk nem tetves, megfelelő talajjal rendelkezik és a nyírást sem vittük túlzásba, akkor bizonyára érdemes körülnéznünk, akad-e olyan hirtelen megnőtt fa, amely elvenné a napfényt tőle.

Nos, ennyi lenne tehát. Amennyiben a fentiekre kellően odafigyelünk, biztosak lehetünk benne, hogy mi magunk is képesek leszünk csodás látványt nyújtó sövényt nevelni a kertünkben.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »