Lenyűgöző tulipánséták a Vácrátóti Botanikus Kertben

ápr 8 • LifeStyle • Impress Magazin

Áprilisban elindult a Tulipánséta a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. A szivárvány minden színében pompáznak a tulipánok.

Április elején zöldbe öltözött a Botanikus Kert, még tart a nárciszok nyílása is, és virulnak az első orgonák, a díszalmák és megannyi fa és cserje. A legnagyobb látványosság azonban vitathatatlanul a tulipánvirágzás.

A szivárvány minden színében pompáznak a tulipánok

A Vácrátóti Botanikus kertben a szivárvány minden színében nyílnak a tulipánok, melyek közül a legtöbb az üvegházak környékén kapott elhelyezést. A napsütéses idő a szabadföldi tulipánokat is színesedésre bátorítja, így a Kúriánál lévő mindkét nagy ágyás teljes pompájában látható. Április elején már a nagy térképtől a Kúria felé található hold alakú ágyásokban és a bejárat közeli körágyásban is beindult a virágzás.

(Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert Facebook oldal)

Így került be a tulipán a kertkultúrába

E liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó hagymás növény (Tulipa) fajainak legtöbbje Közép- és Belső-Ázsiában honos, de a Kaukázus hegyvidékén, Dél-Európában és Kis-Ázsiában is vannak képviselői. Számos tulipánfaj került be a kertkultúrába. Az első hagymák a nevezetes Selyem-úton, kereskedők és utazók csomagjaiban jutottak el a mesés szépségű perzsa kertekbe, majd onnan az Oszmán Birodalmon keresztül meghódították a világ kertjeit.

Vezetett tulipánséták a botanikus kertben

A tulipánvirágzás idején a botanikus kert vezetett sétáin a tulipán parádés, izgalmas kultúrtörténetén át azt is szemlélteti, hogy néhány vadon élő faj milyen átalakuláson mehet át az ember nemesítő tevékenysége révén. Mire az egész kertet bejáró séta végére érünk, a látogatók olyan kérdésekre is választ kapnak, hogy mik azok a botanikai tulipánok, hogyan ültessünk tulipánt, és hova nem valók ezek a közönségkedvenc virágok.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »