A pirospaprikát a középkorban gyógyításra használták

okt 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A paprikát pálinkába áztatták és elsősorban a maláriát, valamint a szúnyogcsípést kezelték vele.

Szeptember 5-én a Szegedi Paprika Fesztiválon bemutatják a fűszernövény múltját és jelenét, számtalan felhasználási módját és gyógyító hatását. A fesztiválon kipróbálhatjuk a paprikafűzést, barangolhatunk a fűszerpiacon, illetve részt vehetünk paprikaszenelésen és az esti Paprika Bálon is.

A ferencesek hozták hazánkba a pirospaprikát

1444-ben, amikor a ferencesek megérkeztek Alsóvárosra, az ispotályban kezdtek dolgozni és magukkal hozták a paprikát, annak termesztési módját is. Ezzel gyógyászati és megélhetőségi lehetőséget hoztak az itt élőknek. Elsőként gyógyításra használták, később fűszerként is elterjedt a növény.

A paprikát pálinkába áztatták és elsősorban a maláriát, valamint a szúnyogcsípést kezelték vele hatékonyan, emellett belsőleg is alkalmazták az elegyet: ez lehetett az oka annak, hogy a későbbi járványok a térségben 30-40 százalékkal kevesebb áldozatot szedtek, mint az ország más részein.

Fűszerpiac és paprikás méz

Október 5-én újra megnyitják a kolostori ispotályt is, ahol a látogatók gyógyteafőzetekkel, paprikás mézzel gyógyíthatnak is. A fűszerpiacon megismerhetik a különböző paprikafajtákat növény, őrlemény vagy akár élelmiszer formájában is, de a kolostorban betekinthetnek a kódexmásolók életébe is.

Többféle paprikás krumplival várják a vendégeket, emellett a gasztronómiai bemutatókon kínai és spanyol paprikás ételekkel találkozhatnak a látogatók. Természetesen a szegedi paprika elmúlt 250 évéről is szó esik, majd tárlatvezetéssel egybekötött kolostori sétára indulhat.

A Napsugaras Tájházban a paprikával kapcsolatos népi tevékenységek várják a látogatókat, így lesz paprikafűzés, de lehet törni, hasítani és őrölni is. Este tartják a paprikaszentelést, majd a nap a Paprika Bállal zárul.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »