A mély alvás újratölti az idegrostokat

szept 24 • LifeStyle • Impress Magazin

A mély alvás újratölti az idegrostok szigetelését, ezáltal erősíti az idegeket, – derült ki egy új kutatásból.

A Wisconsini Egyetem kutatói egérkísérleteik során felfedezték, hogy az álom óráiban több termelődik azokból a sejtekből, amelyek előállítják az agyi áramkört védő mielin nevű szigetelőanyagot – írta a BBC internetes hírszolgálata.

Újjáépül a mielin, az idegrostok védőburka

A Chiara Cirelli vezette kutatócsoport azt tapasztalta, hogy a mielint létrehozó sejtek, az oligodendrociták termelődése kétszeresére nőtt, amíg az egerek aludtak. A legmarkánsabb a növekedést a gyors szemmozgás (REM) nevű fázisában tapasztalták, ez a szakasz köthető az álomhoz, irányítását pedig gének végzik. Ellenben amikor az egereket mesterségesen ébren tartották, a sejthalállal és a stresszre adott válasszal kapcsolatos gének léptek működésbe.

Évszázadok óta érdekli a tudósokat, miért van az embernek szüksége alvásra. Az világos, hogy a kipihentség és a jó agyműködés érdekében az ember kénytelen aludni, ám az ezt magyarázó élettani folyamatok tanulmányozása viszonylag új keletű.

„Az alváskutatók hosszú időn át azt vizsgálták, miben különbözik az állatok idegsejtjeinek működése ébren, illetve alvás közben. Kiderítettük, hogy az idegrendszer más, segítő szerepet betöltő sejtjeinek működése is lényegesen megváltozik az álomtól vagy ébrenléttől függően” – magyarázta Cirelli.

Nem csak az idegrendszerre hat pozitívan

A kutatók szerint a kísérlet eredményei arra utalnak, hogy a mielin károsodásával járó szklerózis multiplexes (SM) betegek tünetei súlyosbodhatnak az alváshiánytól. Ennél a betegségnél a szervezet immunrendszere megtámadja és elpusztítja az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvelyt, a mielint. Cirelli azonban hozzátette, hogy még további kutatásoknak kell kideríteniük, az alvás hogyan hat az SM tüneteire.

Úgy tűnik, hogy a megfelelő mennyiségű alvással megelőzhetők lehetnének bizonyos idegrendszeri betegségek, hiszen az alvás alapvető feltétele az idegrendszer megfelelően működésének.

Sok testi sejtben több fehérje is termelődik, illetve kevesebb pusztul el az álom óráiban. Mivel a sejtnövekedés és a stressz vagy az UV-sugárzás okozta károk helyreállításának építőkövei a fehérjék, a mély alvás valóban „szépítő alvás” is egyben.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »