Esőből áram? A legújabb napelemek már az esőt is árammá alakítják

jún 30 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A napelemes technológiának sajnos vannak korlátai, mégpedig az időjárás. Az új találmány azonban már az esőt is árammá tudja alakítani.

A napelemek időjárástól és napszaktól függő ingadozó hatékonyságát már többféle módon próbálták megoldani. Vannak mozgó napelemek, forgó házak, melyek követik a nap útját, ha azonban beborul és elered az eső, akkor sajnos szünetel az áramtermelés. Ezt a problémát még senkinek nem sikerült áthidalni. Legalábbis eddig…

A grafén felfedezése – fizikai Nobel-díj

A kínai kutatók már jó ideje dolgoznak azon, hogy olyan napelemet fejlesszenek ki, melyek borús és esős időben is ugyanolyan hatékonyan termelik az áramot, mint szikrázó napsütésben. A Yunnan Normal University kínai tudósai nemrég felfedezték, hogy a grafén a megoldás, mely az esőt is át tudja tiszta energiává alakítani.

A grafén egy nanotechnológiai anyag, mely tulajdonképpen egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Andre Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov fedezte fel a manchesteri egyetemen, találmányukért 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak. A két fizikus speciális ragasztószalag segítségével addig szedett le rétegeket egy grafittömbről, amíg sikerült arról egyetlen atomnyi réteget leválasztani. A grafén keményebb a gyémántnál, jobb elektromos vezető a réznél, és rugalmasabb a guminál, alkalmazási lehetőségeit pedig a világ minden táján kutatják.

111

Grafén réteggel bevont napelemek

A kínai tudósok elhelyeztek egy vékony grafén réteget a napelemek tetején, amely lehetővé teszi, hogy az esőben jelenlévő pozitív ionok kölcsönhatásba lépnek a grafén elektronjaival, ezáltal elektromos áram keletkezik.

A felfedezés nagyon izgalmas, de még nem a végső megoldás, a grafénnel bevont napelemek hatékonysága még viszonylag alacsony hatásfokú, így további kutatásokra van szükség, mielőtt piacra tudják bocsátani az első esőben és napsütésben is működő grafénes napelemeket.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »