A koriander képes megtisztítani a vizet – hatékonyabb mint a szénszűrők!

márc 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A koriander fűszernövény képes eltávolítani az olyan egészségre káros nehézfémeket is a vízből, mint az ólom, réz és higany.

Legalábbis ezt állítja egy amerikai és mexikói tudósokból álló kutatócsoport, írja a Time magazin. A víztisztítóberendezések jellemzően aktív szénszűrőkkel működnek, ez a technológia azonban túl drága a fejlődő országok számára, és használata sem tökéletesen biztonságos, hiszen a szűrőkben feldúsulhatnak a szennyezőanyagok, ha a szűrőt nem cserélik rendszeresen.

Pár perc alatt megtisztult egy kancsó víz

Az Ivy Tech Community College professzora, Douglas Schauer kutatásai során olyan olcsó, fenntartható és természetes módszerek után kutatott, melyek megoldhatnák a fejlődő országok vízproblémáját. Saucher professzor elsősorban növényekkel végzett kísérletet, hogy a szűrőberendezés cseréje egyszerűbbé és olcsóbbá váljon.

„Ez a növény képes megtisztítani a vizet. A szűrők esedékes cseréjénél csak ki kell menni a kertbe és szedni egy csokor növényt, melyből máris kész az új szűrő,” magyarázza Schauer.

111

Eltűntek a vízből a nehézfémek – mint az ólom, réz, vagy higany

A Mexikóban végzett kísérletek során a koriander tökéletesnek bizonyult, sőt, hatékonyabb volt a hagyományos aktív szénszűrős víztisztítóknál is.

A koriander sajátos levélszerkezetének köszönhetően elnyeli az egészségre káros nehézfémeket, mint az ólom, réz vagy a higany. Ígéretes megoldásnak tűnik a nagy mennyiségű ivóvíz megtisztítására is, ugyanis egy kancsó víz megtisztításához mindössze egy marék korianderre volt szükség, melyből pár perc alatt eltűntek a nehézfémek.

A kaktuszoktól a virágokig terjedő különböző növényminták tesztelése után a kutatók megállapították, hogy a koriander a legerősebb úgynevezett bioabszorbens anyag a területen. A bioabszorpció a növényekben gyakran előforduló szerves anyagok felhasználásának tudományos kifejezése, amelyek szárítva helyettesíthetik a szűrőkben jelenleg használt szenet.

A kutatók szerint a petrezselyem szintén hasonló bioabszorbens képességekkel rendelkezhet.

Egyszerű teafilterként is alkalmazható

A koriander titka a levél külső szerkezetének mikroszkopikus szerkezete, mely szárított formában is alkalmassá teszi a nehézfémek elnyelésére. Saucher professzor szerint a növényi víztisztítás gyakorlati alkalmazása többféle módon is megvalósulhat.

A szárított koriander kancsóba helyezhető teafilterszerű csomagokban, cserélhető növényi szűrőbetétek formájában, vagy akár teaszűrőkbe helyezhető kiszerelésben is alkalmazható lenne.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »