A koriander képes megtisztítani a vizet – megoldás lehet a fejlődő országok vízproblémájára

ápr 11 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A koriander fűszernövény képes eltávolítani az olyan egészségre káros nehézfémeket is a szennyezett vízből, mint az ólom, réz és higany.

Legalábbis ezt állítja egy amerikai és mexikói tudósokból álló kutatócsoport, írja a TIME magazin. A víztisztítóberendezések jellemzően aktív szénszűrőkkel működnek, ez a technológia azonban túl drága a fejlődő országok számára, és használata sem tökéletesen biztonságos, hiszen a szűrőkben feldúsulhatnak a szennyezőanyagok, ha a szűrőt nem cserélik rendszeresen.

Természetes alternatívák után kutatva…

Az Ivy Tech Community College professzora, Douglas Schauer kutatásai során olyan olcsó, fenntartható és természetes módszerek után kutatott, melyek megoldhatnák a fejlődő országok vízproblémáját. Saucher professzor elsősorban növényekkel végzett kísérletet, hogy a szűrőberendezés cseréje egyszerűbbé és olcsóbbá váljon.

„Ha találnánk olyan növényt, amely képes megtisztítani a vizet a szennyeződésektől, akkor a szűrők esedékes cseréjénél csak ki kellene menni a kertbe és szedni egy csokor növényt, melyből máris kész az új szűrő,” magyarázza Schauer.

111

Pár perc alatt megtisztult egy kancsó víz

A Mexikóban végzett kísérletek során a koriander tökéletesnek bizonyult, sőt, hatékonyabb volt a hagyományos aktív szénszűrős víztisztítóknál is. „A koriander sajátos levélszerkezetének köszönhetően elnyeli az egészségre káros nehézfémeket, mint az ólom, réz vagy a higany. Ígéretes megoldásnak tűnik a nagy mennyiségű ivóvíz megtisztítására is, ugyanis egy kancsó víz megtisztításához mindössze egy marék korianderre volt szükség, melyből pár perc alatt eltűntek a nehézfémek.

“A koriander könnyen megterem a vadonban és kertben is, így a szennyezett víz által sújtott fejlődő országokban is könnyen hozzáférhető, így megfelelő alternatíva lehet a víztisztításra,” nyilatkozta a kutatás vezetője Saucher professzor.

Víztisztító növényi szűrőbetétek…?

A koriander titka a levél külső szerkezetének mikroszkopikus szerkezete, mely szárított formában is alkalmassá teszi a nehézfémek elnyelésére. Saucher professzor szerint a növényi víztisztítás gyakorlati alkalmazása többféle módon is megvalósulhat.

A szárított koriander kancsóba helyezhető teafilterszerű csomagokban, cserélhető növényi szűrőbetétek formájában, vagy akár teaszűrőkbe helyezhető kiszerelésben is alkalmazható lenne.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »