A kavicsfestés művészete – gyönyörű festett kövek

nov 12 • Kult & Art • Impress Magazin

Egy apró festett kő látványos dekoráció, absztrakt művészi alkotás vagy akár egyedi, személyre szóló ajándék is lehet. A kavicsfestés egy kreatív hobbi.

A kavicsfestés alapvetően egy kreatív hobbi, de sokan művészi szinten űzik ezt a kézművességet és igazán különleges, aprólékos technikával kidolgozott, gyönyörű alkotásokat készítenek.

kavicsfestés

Apró dísztárgyak

Egy festett kavics apró dísztárgy is lehet, hiszen jól mutatnak az ablakpárkányon, kaspókban, vagy bárhol a lakásban. Könyvespolcra is tehetjük őket, vagy akár egy szép, színes tálban is elhelyezhetjük őket egy dohányzóasztalon.

kavicsfestés

Egy kézzel készített apró alkotás kedves ajándék is lehet, melynek személyes üzenete van. Egy saját kézzel készített ajándéknak ugyanis mindig sokkal nagyobb ereje és hatása van, mint egy boltban vásárolt tárgynak.

33

A kőgyűjtés is kreatív folyamat

A kavicsfestéshez a sima felületű, lapos kövek a legmegfelelőbbek, a legtöbb kavicsfestő ezeket gyűjti, de érdekes alkotások születhetnek egy-egy különleges formájú kavicson is.

kavicsfestés

Bizonyos esetben épp egy nem szokványos alakú kő adja a témát, melyet ráfestünk.

A kőgyűjtés is kreatív folyamat, hiszen egy-egy kő, melyen megakad a szemünk, megszólít és szinte mutatja, hogy milyen alkotás szülessen belőle.

kavicsfestés

Toll, filc, ecset – bármi jöhet

A kavicsfestésnek nincsen semmilyen szabálya, bármilyen eszközt és festéket használhatunk, itt minden az egyéni kreativitáson és fantázián múlik. A kavicsokra absztrakt művészi alkotások és egészen egyszerű vonalrajzok is felkerülhetnek.

77

Mandalakövek

A szabályos kör alakú kövek például tökéletesen alkalmasak arra, hogy mandalákat fessünk rájuk. A mintát érdemes előre felrajzolni a felületre és csak ezt követően elkezdeni a festést.

222
88

Kavicsképek és kompozíciók

Egy-egy festett kő önmagában is szép, de akár kompozíciókat is alkothat, így születnek a kavicsképek. A legkedveltebb témák a virágok és jópofa állatfigurák.

12

Különféle technikák

A profi kavicsfestők – amellett, hogy kiemelkedő a színérzékük és a rajztehetségük – sok időt fordítottak arra, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket és festékeket, ezen is nagyon sok múlik.

kavicsfestés

Akril, filcek, kontúrozók

Színezéshez kiválóak az akrilfestékek, mintázáshoz az üvegfestéshez használt kontúrozók éppúgy megfelelőek, mint a porcelán filctollak és festékek. Alkoholos filctollal, tűfilccel is dolgozhatunk.

14

Jól mutatnak a kavicson a pufi filccel megrajzolt minták is – domborúra száradnak. A festett, mintázott kavicsot száradás után permetezhető fényes akrillakkal célszerű fixálni.

15

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »