A Hold 100 millió évvel fiatalabb lehet az eddig véltnél

okt 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A Hold 100 millió évvel később keletkezett annál, amit a tudósok eddig gondoltak – derült ki egy új, holdkőzetek elemzésén alapuló tanulmányból.

Az eddigi legelfogadottabb nézet szerint a Holdat egy titokzatos, Mars-méretű vagy annál nagyobb bolygó Földnek csapódása hozhatta létre körülbelül 4,56 milliárd évvel ezelőtt, röviddel a Naprendszer keletkezése után.

Ez az elmélet most megdőlt…

A holdkőzetek friss elemzése azonban arra utal, hogy a Hold, amely valószínűleg ennek a gigászi ütközésnek a törmelékéből állt össze, valójában csak 4,40-4,45 milliárd éves – adta hírül a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál.

uj111belsokep

A tudósok szerint, ha a Hold 100 millió évvel fiatalabb, mint eddig vélték, az átformálhatja a Földről és a Holdról való tudományos vélekedést.

A tudósok 4,568 milliárd évesre teszik a Naprendszer korát. A viszonylag kicsi égitestek, mint az aszteroidák keletkezésének idejét is pontosan meg tudják állapítani, ha megfigyelik, mikor történt kőzeteik – részben a bolygók építőanyagának összeütközéséből származó hő okozta – nagyfokú olvadása.

A nagyobb égitestek korát nehezebb meghatározni

A Naprendszer nagyobb égitestjeinek korát viszont nehezebb megállapítani. A Földnek kis aszteroidákhoz képest tovább tarthatott teljes méretére megnőni, és fejlődésében minden új lépés eltörölheti, vagy legalábbis elhomályosíthatja a korábbi események emlékét.

A technológia fejlődésével a tudósok ugyanakkor egyre pontosabb becsléseket tudnak készíteni, és ezek a becslések a Hold létrejöttét egyre későbbre teszik. Úgy gondolják, drámai születése után a Hold olvadt kőzetek óceánja volt. Jelenleg az ebből az „óceánból” képződött holdkövek a legpontosabb kormeghatározás szerint 4,36 milliárd évesek.

A Földön a tudósok több helyen találtak olyan jeleket, amelyek 4,45 milliárd évvel ezelőtti nagy kőzetolvadásra utalnak. Gyűlnek tehát a bizonyítékok, hogy a Holdat létrehozó és a Földet átalakító katasztrofális erejű ütközés bő 100 millió évvel később történhetett, mint azt eddig feltételezték.

MTI / Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »