A balerinák immunissá válnak a szédülésre

okt 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A balett-táncosok agya alkalmazkodik a sok forgáshoz, ellenállóvá téve őket a szédüléssel szemben – állapították meg brit kutatók.

Az Imperial College London szakemberei szerint a táncosok elnyomják azokat a jeleket, amelyeket a belső fül küld az agynak, adta hírül a BBC hírszolgálata.

Szédülés ellen piruett

Amikor az ember gyorsan megfordul vagy pörög, a belső fül részét képező egyensúlyszervben lévő folyadék mozogni kezd. A megállás után a folyadék tovább mozog, olyan érzést keltve az emberben mintha továbbra is körbe forogna.

11szerk

A balett-táncosok sok éves gyakorlással érik el, hogy hosszú ideig tudjanak egy helyben forogni. Piruettezés közben egyetlen pontra szegezik a tekintetüket a földön: a fejüket fordítják el utoljára forgás közben és ezt is fordítják vissza elsőként.

A tanulmány készítői azonos korú és azonos edzettségi állapotban lévő 29 női balett-táncost és 20 női evezőst vizsgáltak meg. Az alanyokat megpörgették egy székben és egy fogantyú elfordításával kellett jelezniük, hogy meddig érezték még, hogy forognak, miután megállították őket.

Kikapcsol a szemreflex

A szakemberek az alanyok pörgetés utáni szemreflexeit is megnézték és mágneses rezonancia-képalkotás révén az agyszerkezetüket is vizsgálták.

A táncosok forgásérzete rövidebb ideig tartott, mint az evezősöké és minél tapasztaltabb volt egy táncos, annál jobban teljesített a teszten. Az MRI-felvételeken az evezősöknél a forgás érzékelése szoros összefüggésben volt a szemreflexekkel, míg a táncosoknál ugyanezt nem tapasztalták.

A balett-táncosok agya a hosszú évek alatt hozzászokik ahhoz, hogy elnyomja az egyensúlyszervtől érkező bemenetet. Mivel ki tudják kapcsolni a szemreflexet, ezáltal ellenállóvá válnak a szédülés érzetével szemben. A kutatók szerint ezek az új eredmények segíthetnek a szédüléssel küzdő páciensek kezelésében is.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »