A gombában van egy speciális antioxidáns – védi az idegrendszert az Alzheimer-kórtól
A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói felfedezték, hogy a rendszeres gomba fogyasztás jelentősen csökkenti a szellemi leépülés (Alzheimer-kór) kockázatát.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói felfedezték, hogy azoknál a személyeknél, akik hetente kétszer esznek gombát, 50%-al csökken a kognitív károsodás, vagyis a demencia esélye.
A gomba ugyanis rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz egy olyan antioxidánst, amely védi az idegrendszert a károsodástól.
Heti kétszer 15 dkg gomba fogyasztása elegendő
A 6 éven át tartó kutatás eredményei kimutatták, hogy azoknál az idős embereknél, aki hetente kétszer 15 dkg főtt gombát ettek, 50%-al alacsonyabb volt a szellemi leépülés (MCI) mértéke azokhoz képest, akik nem fogyasztottak gombát.
Az MCI egy mentális képességben bekövetkezett enyhe, de mérhető csökkenés, amely a memóriát és a gondolkodást vizsgálja. Azon személyeknél, akiknél a szellemi leépülés első jelei (MCI) kimutathatók, fokozott az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.
A kutatás 2011 és 2017 között zajlott, több mint hatszáz 60 év feletti, Szingapúrban élő idős ember bevonásával. A résztvevők hatféle gombát ettek – köztük fehér csiperkét, shiitake és laskagombát – de a kutatók állítása szerint bármelyik gomba ugyanilyen jótékony hatással bír.
Mindegyik gombafajta tartalmazza ezt az antioxidánst
„A gombákban van egy ergothioneine (ET) nevű vegyület, amely egyedülálló antioxidáns és gyulladásgátló” – mondta Dr. Irwin Cheah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Biokémiai Tanszékének vezető kutatója. – Ez az antioxidáns szinte az összes gombában megtalálható.”
„Az emberi szervezet nem tudja előállítani, de táplálék útján hozzájuthatunk, melynek legfőbb forrásai a gombák.”
A kutatók korábban már felfedezték, hogy az MCI-ben szenvedő személyek ET-plazma szintje sokkal alacsonyabb az azonos korú, szellemileg jó állapotban lévő társaiknál.
Az ET bevitel növelésével tehát nagyban elősegíthetjük a szellemi frissességünk megőrzését, amelyhez elegendő heti kétszer 15 dkg gombát fogyasztani.
Fazakas Virág (forrás: National University of Singapore)
A gomba D-vitamin tartalmát az ötszörösére lehet növelni egy egyszerű módszerrel
Kapcsolódó cikkek
« Hatalmas szivárvány ragyogott a Balaton felett – a természetfotóst is elkápráztatta a ritka természeti csoda Két gyógynövény segíti a ciszták felszívódását – a bükki Gyuri bácsi tanácsai »