Újévi szerencsehozó virágdobálás Brazíliában

jan 1 • Kult & Art • Impress Magazin

Rio de Janeiroban, a Copacabana homokos tengerpartján több ezren gyűlnek össze újévkor a tenger istennő, Lemanja tiszteletére.

Minden évben a hagyományos újévi ünnepség részeként, fehérbe öltözött emberek sokasága gyűlik össze a tengerparton, akik különböző ajándékokat és felajánlásokat dobálnak a vízbe a tenger istennő tiszteletére.

12szerk

Lencseevés helyett felajánlások és virágdobálás

Vallástól függetlenül ilyenkor mindenki fehér ruhába öltözik, és fehér virágokat illetve egyéb felajánlásokat (akár apró fehér keresztet) dobálnak a tengerbe abban reménykedve, hogy Lemanja a tengerek istennője meghallgatja kívánságaikat és valóra váltja azokat a következő évben.

11szerk

Néhányan fahajókon küldenek ajándékot az istennőnek, és ilyenkor a boltokat is elárasztják a Lemanja istennőt ábrázoló képek és festmények. A képek általában egy tengerből kiemelkedő nőként ábrázolják az istennőt. A kis felajánlások és az úszó gyertyák még napokig ottmaradnak a tengerben és a homokban.

22szerk

Lemanja eredetileg egy Nyugat-Afrikából származó ősi vallás, a Candomble hitvilág tenger istennője. Ezt a vallást a rabszolgának hurcolt őslakosok hozták magukkal, akik megtartották a hitüket és így jöttek létre a napjainkban ismert irányzatok.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »