2015 a Talajok Nemzetközi Éve

dec 19 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Talajok Nemzetközi Éve felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés és tápanyag-gazdálkodás, a nemzetközi összefogás fontosságára.

2015-öt az ENSZ 68. Közgyűlése nyilvánította a Talajok Nemzetközi Évének, december 5-ét pedig a Talaj Világnapjának, írja a hulladekboltermek.hu. A rendezvénysorozat fő célja, hogy tudatosítsa mindenki számára a talaj alapvető szerepét az élelmiszerbiztonságban, a fenntartható fejlődésben, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és nem utolsó sorban az emberi életben.

A talajnak alapvető szerepe van az élelmiszerbiztonságban

A talajok nagy veszélyben vannak, a terjeszkedő városok, az erdőirtás, a nem megfelelő földhasználat és a gazdálkodási gyakorlat, a környezetszennyezés, a túllegeltetés és az éghajlatváltozás miatt olvasható a nemzetközi sajtóközleményben.

A talajerózió jelenlegi üteme veszélyezteti a termőföld képességét, hogy ellássa élelemmel a jövő generációit..

A szervezők szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét is a hatékony stratégia- és jogszabályalkotás fontosságára a környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás és a talajvédelmi erőforrások fenntartható használatának területén. Az ünnepi év során az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint a Nemzetközi Talajtani Unió (IUSS) számos programot szervez majd.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »