„Foodscape” ART – fantasztikus tájképek ételekből
Carl Warner alkotásain ananászból épül a Kínai nagy fal, kókuszreszelék borítja a Taj Mahal palotát. Íme, az ehető tájképek!
A londoni székhelyű fotós Carl Warner, teljesen újraértelmezte a tájkép fotózás fogalmát. A fotóin látható tájképeket ugyanis saját „foodscape” stúdiójában alkotja, kreálja, építi ehető alkotóelemekből.
Tájképek és nevezetességek
A fotós fejéből egy unalmas reklámügynökségi munkamegbeszélést követően pattant ki a „foodscape” ehető tájkép gondolata. Bár sikeres volt a szakmájában, munkája egyre kevesebb kreativitást igényelt tőle. Valami új dolog után kutatott…
A különös látásmóddal megáldott fotós mindig is szeretett tájképeket fényképezni. Lenyűgözték a kikötők, városok és a természet, és szeretett belemerülni a részletekbe. Ahogy megfigyelte a tárgyak formavilágát, különböző vicces asszociációk jutottak eszébe. Elképzelte, milyen lenne, mondjuk sajtból vagy ananászból a Kínai nagy fal, egy kalácsból épült házikó, vagy a zellerszárak erdeje, kenyér hegyek vidéke.
Az „ételszobrász” különös világa
Első alkotásai sikerén felbuzdulva pedig megalkotta saját stúdióját, ahol megvalósíthatja a „fodscape” alkotásait. Az ehető tájképek annyira sikeresek lettek, hogy a világ minden táját bejárták.
Hamarosan egy komplett stáb alakult köré, mér étel stylistja is van, aki a kompozíciók megtervezésében segédkezik. Bár, ahogy a honlapján írja, először szereti megrajzolni, papírra vetni ötleteit, és csak utána következik a közös megbeszélés, hogy melyik részlet melyik zöldségből vagy gyümölcsből épüljön, ami a leghitelesebben adja vissza az eredeti látványt.
„Egy mosolyért már megérte”
A képek tulajdonképpen az ételek bonyolult halmaza. Carl stúdiójában apróra vágott zöldség és gyümölcskockák, friss, ropogós kenyerek, spagettik és tészták várják, hogy a megfelelő helyre kerüljenek. A közösen épített műről pedig fotók is készülnek. A fotósorozat már könyvben is megjelent.
Nézd meg a videót, így készülnek a „foodscape alkotások
A különös fotós és „ételszobrász” vicces, humoros és lenyűgöző alkotásaival szeret mosolyt csalni az emberek arcára. Mint mondja, az egészben az a legjobb rész, amikor megmutatja az embereknek a képeket, majd amikor észreveszik, hogy minden részlet ételből készült, mindig elmosolyodnak, vagy elnevetik magukat.
Zentai Bogi
Kapcsolódó cikkek
« Ilyen lesz Budapest 2014-ben – megújuló terek, parkok, épületek Bekerült a világ „legzöldebb” egyetemei közé a Szegedi Tudományegyetem »