Kristályokba zárt óceánok a Föld mélyén? – az „óceánkő” titka

ápr 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy vulkánkitörés során felszínre került gyémántban olyan ásványokat találtak, melyek eddig ismeretlen, vizet adó kristály létezéséről tanúskodnak.

Ez a különleges, föld mélyén rejtőző kristály a feltételezések szerint annyi vizet zár magába, mint a föld felszínén lévő összes óceán, írja a BBC.

Vizet fakasztani kristályból?

A kanadai Alberta Egyetem tudományos kutatása során vizsgált gyémántban olyan ásványokat találtak, melyek 600 km mélységben keletkeztek, és hatalmas mennyiségű vizet zárnak magukba. Tanulmányuk az első bizonyíték arra, hogy a víz tárolható a föld belsejében kristályokba zárva.

A kanadai Alberta Egyetem professzora Graham Pearson szerint a föld mélyén keletkező gyémántok kizárólag vulkanikus tevékenység által kerülnek a földfelszínre, ablakot nyitva ezzel a tudomány számára, megmutatva, hogy mi lehet a föld legmélyén. A kanadai professzor által vezetett kutatócsoport egy 100 millió éves gyémánt tanulmányozása közben vette észre, hogy a rendkívüli mélységben 410 és 660 kilométerrel a földfelszín alatt keletkezett gyémánt különleges ringwoodite ásványokat tartalmaz.

Eltemetett óceánok

Az a különös, hogy ringwoodite ásványt eddig kizárólag meteoritokban találtak a kutatók, melyek aszteroidákból csapódtak be a Földbe. Ez az első alkalom, hogy a Föld mélyén találtak rá ugyanerre az ásványra. Ami pedig még döbbenetes, hogy ez az ásvány 1% vizet rejt magában, ami első hallásra nem tűnik számottevő mennyiségnek, mivel azonban ez az ásvány alkotja a Föld bizonyos rétegeinek nagy részét, ebből kifolyólag hatalmas mennyiségű víz lehet a Föld belsejében, kristályokba zárva.

Dr Sally Gibson a Cambridge Egyetem kutatója azt nyilatkozta:”Vizet találni a Föld mélyén ilyen nagy koncentrációban, egy rendkívüli felfedezés, mely egyúttal az első kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a víz tárolható a bolygók mélyén. Ez a tény egyúttal végső magyarázatot is adhat a hatalmas tengerek és óceánok eredetére a Földön.”

A Föld belül is kéken ragyog 

Joseph Smith a Colorado Egyetem professzora, aki több évet töltött a ringwoodite ásvány tanulmányozásával, azt nyilatkozta:”Ez egyszerűen lenyűgöző! Ez azt jelenti, hogy a Föld belseje több vizet tárolhat, mint az óceánok. Ez a felfedezés azt is bizonyítja, hogy a Földön kialakult hatalmas mennyiségű víz nem becsapódó meteoritokból származik, ahogy ezt eddig a tudomány feltételezte.”

Smith professzor szerint a galaxisunkban számos a Föld bolygóhoz hasonló planéta lehet még, melyek vizet rejtenek a szilárd kéreg alatt a mélyben. Elképzelhető, hogy a Mars bolygó mélyén is megtalálható ez a vizet magába záró „óceánkő”.

Már csak egy kérdés maradt: vajon milyen lemeztektonikai folyamatok vezettek odáig, hogy a mélyben tárolt, kőbe zárt víz a felszínre került, vagy fordítva, hogyan került a Föld belsejébe az a hatalmas mennyiségű víz. A válaszok segítenének megjósolni azt is, hogy a többi szilárd, sziklás bolygó milyen mennyiségben tárol hasonló módon vizet a felszín alatti rétegekben.

A ringwoodite „óceánkő” vízadó képességének felfedezése, illetve annak feltételezése, hogy ez a ragyogóan kék színű ásvány hatalmas mennyiségben rejtőzik a Föld mélyén, újra csak azt igazolja, hogy a Föld valóban egy csodaszép, kívül-belül kéken ragyogó bolygó.

Földfelkelte a Holdon – a felkelő Föld látványa a Holdról

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »