hidrogénmeghajtású autók virus üzemanyagcella

Vírusok termelnek bioüzemanyagot az új „P22-Hyd” hidrogéncellákban

máj 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az Indiana University kutatói bemutatták az új „P22-Hyd” hidrogén üzemanyagcellát, amely hatalmas áttörés lehet a hidrogénmeghajtású autók fejlesztése terén.

Az új „P22-Hyd” hidrogéncellákban vírusok állítják elő a hidrogént vízből, ami egy sokkal hatékonyabb és olcsóbb technológia az eddigiekhez képest.

Az új hidrogéntermelő bioanyag, valójában egy módosított enzim, ami azért is hatalmas áttörés, mert megújuló energiaforrásként működik, másrészt egy biológiailag teljesen lebomló anyagról van szó.

A hidrogéntermelő „mesterséges enzim” létrehozására az Indiana University kutatói az E. coli baktérium két génjét használták fel, melyeket egy másik vírus fehérjehéjába illesztettek. Ennek hatására létrejön a hidrogénreakció és elindul a hidrogéngáz termelődése.

Fenntartható közlekedés bioüzemanyaggal

„Ez az új bioanyag nagyon hasonlóan működik, mint a platina, ugyanakkor teljesen megújuló”, nyilatkozta Trevor Douglas a tanulmány egyik szerzője.

Ezt nem kell nagy költségek árán a Föld mélyéről kibányászni, bárki előállíthatja saját maga is, akár az otthonában egy úgy nevezett fermentációs technológia alkalmazásával.” Hatalmas áttörés lehet az új anyag bevezetése az üzemanyag piacon, mely komoly lépés lenne a fenntartható közlekedés megoldására.

hidrogénmeghajtású autók üzemanyagcella

Otthon is „megtermelhetjük” az üzemanyagot

Az úgynevezett „P22-Hyd” egy olyan módosított enzim, melyet egyszerűen lehet tenyészteni szobahőmérsékleten erjedési folyamat által. Ez az eljárás jóval olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, a jelenlegi üzemanyagcellákhoz használt anyagokhoz (pl. platina) képest. A fejlesztők szerint akár otthon is megtermelhető lesz az új bioüzemanyag egy speciálisan erre a célra kifejlesztett készülékkel.

„A „P22-Hyd” valóban egy hatalmas áttörés a bioüzemanyag-termelés területén, hiszen eddig sikerült hatékony és környezetbarát megoldást találni a hidrogéngáz termelésre, mivel előállításukhoz nagyon érzékeny környezeti feltételek szükségesek”, nyilatkozta Douglas.

Az új felfedezés remélhetően segít abban, hogy leszorítsa a hidrogénautók gyártási és működtetési költségeit, ezáltal szélesebb kör számára lesz elérhető egy teljes mértékben környezetbarát technológiával működő autó.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »