Franciaországban kötelező a napelem vagy a zöldtető

máj 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az új környezetvédelmi jogszabály értelmében minden új, kereskedelmi zónában épült ház tetejét részben napelemekkel vagy növényekkel kell borítani.

A március végén elfogadott törvény egyelőre csak a kereskedelmi és ipari zónában épülő házakra vonatkozik, melyek tetőjének egy részét mindenképpen zöld növényekkel, vagy napelemekkel kell borítani, írja a Guardian.

Csökken a házak energiahasználata

A zöldtető használatának számos környezetvédelmi előnye van, amely elősegítheti egy fenntartható városban az életminőség javítását. A szigetelő hatásnak köszönhetően segít csökkenteni az épületek energiahasználatát, vagyisa zöldtető télen „fűt”, nyáron hűt.

011

Környezetvédelmi előnyök

A tetőn található zöldnövényzet tisztítja a levegőt, szerepet játszik a zajszennyezés csökkentésében, új élőhelyeket jelent a madarak számára, és nem utolsó sorban, jelentős szerepet játszik a pozitív esztétikai városképélmény megvalósításában is. A zöldtető ezen kívül megtartja és megszűri az esővizet, ezzel számos probléma kialakulásától mentesíti a lakóépületeket és a városok csatornahálózatát.

Az eredeti elképzelés szerint a törvény minden új épületre érvényes lett volna, függetlenül azok funkciójától. Akkor még arról volt szó, hogy minden új épület teljes tetőterületén kis kerteket kell majd létesíteni, végül azonban maradtak a kereskedelmi ingatlanok, és azokon is csak részleges beültetést írnak elő.

A zöldtető helyett napelemes tetőt is lehet választani, mellyel szintén csökkenthető az épületek energiahasználata és a széndioxid kibocsátás.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »