Vancouver és San Diego is átáll 100% megújuló energiahasználatra

máj 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Vancouver és San Diego is bejelentette, hogy csatlakozik a több mint 50 zöld városhoz, akik vállalták, hogy átállnak 100 százalékban megújuló energiahasználatra.

San Francisco, Koppenhága, Sydney és Vancouver után az USA 8. legnagyobb városa San Diego a legújabb csatlakozó, aki vállalta, hogy átáll 100%-ban megújuló energiára, írja a climateactionprogramme.org.

San Diego az USA egyik legzöldebb városa

Kevin Faulconer a város polgármestere bejelentette, hogy nem vár tovább Washingtonra a megújuló energiaforrásokra való átállás megvalósításában. „A klímaváltozás sem vár”, nyilatkozta Faulconer a Guardian brit lapnak.

A dél-kaliforniai San Diego már most is az USA egyik legzöldebb városa, ahol már most 40%-ban megújuló energiaforrásból fedezik az egész város energiaellátását. San Diego az USA második legtöbb napenergiát termelő városa is egyben.

012

A városvezetés által elfogadott Climate Action Plan szerint 2035-re 100%-ban megújuló energiahasználatra fog átállni, és 50%-al csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátását. A megújuló energiák közül elsősorban nap- és szélenergia alkalmazásával fogják megoldani a város energiaellátását.

A város az energiaellátás mellett a közlekedést is megújítja új kerékpár rendszerek kiépítésével, környezetbarát tömegközlekedéssel, és tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel. A terv szerint 2035-re a város járműveinek legalább a fele elektromos lesz, illetve a hulladékkezelés, az újrahasznosítás, ezen kívül a szennyvíz és víztisztító rendszer is 100%-ban megújul.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »