A világ legkisebb könyve…

márc 25 • Kult & Art • Impress Magazin

Rizsszemnyi kötet is van a mikrokönyv-kiállításon, amelynek az edinburgh-i Skót Nemzeti Könyvtár ad otthont.

A tárlat legnagyobb szenzációja a világ legkisebb, amely mindössze 0,9 milliméter hosszú. A Guinnes rekordok könyvébe is bekerült apró kötet 1985-ben készült, és húsz éven át volt világcsúcstartó a legkisebb nyomtatott könyv kategóriájában.

A miniatűr könyvnyomtatás hazája Skócia

Skócia fontos világközpont a miniatűr könyvek nyomtatásában, az 1870-es évektől kezdődőn egészen az I. világháborúig a glasgow-i David Bryce and Son volt a világ egyik legsikeresebb minatűrkönyv-kiadója – írja a BBC. Az első könyvapróság még 1475-ben készült, 52 milliméter hosszú és 45 milliméter széles.

11

A kiállításon összesen 85 apróságot mutatnak be, és nagyon éles szem vagy erős nagyító kell megtekintésükhöz. A világ legkisebb könyvéhez képest szinte gigásziak azok a kötetek, amelyek miniatűr könyvnek minősülnek, a mérethatár ugyanis 7,5 centiméter.

33

Sok gyűjtő műkincsként őriz néhányat belőlük, vagy a technika csodájaként tartják számon ezeket a köteteket, melyek gyártása komoly kézügyességet igényel. A Skót Nemzeti Könyvtár is aktívan gyűjti a miniatűr könyveket és a szokatlan formájú kiadványokat, melyekből időről időre kiállításokat rendeznek.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »