Végre! A műanyag golyók nem szennyezik többé a vizeket

febr 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az USA betiltotta a mikroszemcsés golyókat a kozmetikumok gyártásában, melyek évtizedekig le nem bomló mérgező vegyianyagként szennyezik az élővizeket, adta hírül a CNN.

Az apró dörzsölő hatású, műanyag mikroszemcse a kozmetikai ipar egyik kedvelt adalékanyaga, mert olcsón előállítható, és jól mutat a tusfürdőkben, hajzselékben, fogkrémekben, testápolókban és bőrradírozó krémekben. Ezekből az apró, milliméteresnél is kisebb műanyag golyókból több százezret is rejt egyetlen bőrradírozó hatást ígérő flakon.

A vízből nem lehet kiszűrni

Az eredmény pedig több ezer tonna, évtizedekig le nem bomló hulladék a csatornarendszerekben, az élővizekben, a mérgező golyók pedig a tengeri élővilágot is veszélyezteti. Az olcsó, műanyag kozmetikumok hatalmas környezeti terhelést rónak a környezetünkre…

Az apró mikrogolyók túl kicsik ahhoz, hogy a víztisztítókban fennakadjanak, így aztán akadálytalanul áramlanak tovább a folyókba és a csatornákba. A Kalifornia Egyetem kutatás szerint naponta durván naponta 8 trillió mikroszemcse kerül az óceánok vizébe az Egyesült Államokban, több mint 300 teniszpályát lehetne befedni velük.

szerkleadmicrobeads

A mikroszemcsék a vízben olyan aprók, hogy az ott élő állatvilág számára felismerhetetlen, beazoníthatatlan, éppen ezért legtöbbször óhatatlanul lenyelik. A megemészthetetlen műanyag mikroszemcsék ahogy a halak gyomrába kerülnek, károsítják az élőlény anyagcseréjét.

Mivel a mikroszemcséket a szennyvízvíztisztítók sem tudják kiszűrni, nagy része a szennyvíziszapba kerül, amit műtrágyaként hasznosítanak a gazdaságokban. És a kör már be is zárult. A mikroszemcsék nemcsak a vizeket, hanem a termőföldeket is szennyezik, hiszen ott sem tudnak lebomlani.

A december végén elfogadott törvény, mely az egész ország területén tiltja a mikroszemcsék gyártását és felhasználását, az USA-ban 2017-től lép hatályba, és talán hamarosan eltűnnek az EU-tagállamok polcairól is ezek a környezetkárosító adalékanyagot tartalmazó termékek.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »