Tudsz-e bízni úgy, mint rég

febr 4 • Psziché • Impress Magazin

Az intimitáskerülők távolságtartóak és hajlamosak elnyomni az érzéseiket. Túlzottan megszokták, hogy mindig csak magukra számíthatnak.

Az intimitáskerülők mindig erősnek és magabiztosnak mutatkoznak, gyakran még büszkék is arra, hogy milyen sikereket érnek el az életben, ráadásul „önerőből”.  Mindent egyedül akarnak megoldani, mert a másik félbe vetett bizalom valamikor megtört…

Tipikus kombináció

Az intimitáskerülés problémája a pszichológusok előtt is sokáig rejtve maradt. Először Dr. Janae B. Weinhold és Dr. Barry K. Weinhold pszichoterapeuta házaspár foglalkozott vele behatóan. Az Intimitáskerülés című könyvükből kiderül, hogy a társfüggőség és az intimitáskerülés mennyire kéz a kézben járnak. Párkapcsolatban tipikus kombináció az intimitáskerülő férfi és a társfüggő nő. Ebben a felállásban a férfi erősnek, sikeresnek és függetlennek mutatkozik, miközben a társfüggő nő gyengének, bizonytalannak, sikertelennek és függőnek mutatja magát. A kapcsolatban nyílt vagy burkolt formában megjelenik az alá-fölérendeltség, ami kevés teret hagy a valódi intimitásnak.

Egy kis önvizsgálat – gyors teszt

Egy gyors teszt segítségével könnyen kiderítheted, hogy érintett vagy-e a témában. Válaszolj az alábbi kérdésekre!

1. Előfordul, hogy nehezen engedsz közel magadhoz másokat?
2. Sokszor makacsul ragaszkodsz az igazadhoz?
3. Szégyellsz segítséget kérni?
4. Kínosan ügyelsz a megjelenésedre?
5. Rengeteget dolgozol, de sosem végzel a munkával?
6. Tökéletességet vársz el magadtól és másoktól is?
7. Ritkán mutatkozol gyengének és sebezhetőnek?
8. Nehezedre esik lazítani?

Ha a kérdések több mint a felére igennel válaszolsz, akkor nagyon valószínű, hogy neked is dolgod van az intimitáskerüléssel.

Kiút: felvállalt kapcsolatok és elköteleződés

Az intimitáskerülés távolságtartás, elkülönültség érzés, belső magány. Ezért aztán nagy bátorságra van szükség, hogy elinduljunk a gyógyuláshoz vezető úton, ugyanis ha az intimitáskerülő személynek a fejlődési útja kezdetén már sikerül újra kapcsolódnia az érzéseihez, ebben a fázisban rosszabbul érezheti magát, mint korábban, hiszen végre tudatában lesz belső fájdalmának! Átéli a szenvedést, hogy nem tud mélyen kapcsolódni másokhoz, nem is olyan boldog, mint ahogy erről korábban meg volt győződve…

A gyógyulás elsődleges forrását ugyanis az elkötelezett, tudatos kapcsolatok jelentik, jelentsen ez baráti, gyermek-szülő vagy párkapcsolatot. Elkötelezett kapcsolatban a felek megegyeznek abban, hogy konfliktus esetén nem hagyják el és nem vádolják egymást. Egy terapeuta vagy akár egy segítő könyv útmutatásai alapján segítik a másikat gyermekkori traumáik felismerésében és gyógyításában.

A felek rámutatnak a problémákra, de kitartanak egymás mellett, bármi is derüljön ki, és kölcsönösen figyelnek arra, hogy ne menjenek bele játszmákba. Ehhez mély bizalomra és elfogadásra van szükség. Ilyen közegben lehetőségünk nyílik megtanulni beazonosítani, megélni és szabadon kimutatni az érzéseinket, és erősödhetünk az empátia készségében is. Ha két ember így segíti egymást, magukat és a másikat is egyre jobban megismerik, ami a mélyebb intimitás és a szeretet alapja.

Korcsmáros Gábor

A cikk Dr. Barry K. Weinhold – Dr. Jeane B. Weinhold, Intimitáskerülés című könyve alapján készült.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »