Internet az űrből – napelemes drónokat fejleszt a Google

febr 5 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Google nyilvánosságra hozta az egészen idáig szigorúan titkos projektjét, a napelemes drónok által sugárzott internet szolgáltatást.

Az űrből sugárzott internet állítólag a lehető leggyorsabb letöltési sebességet garantálja majd, az úgy nevezett egy milliméteres hullámhosszú alap-jel továbbításával, amely hasonló technológia a repülőtéri biztonsági szkennerekéhez.

Már tesztelik a drónokat

A technológiát már tesztelik az új-mexikói Virgin Galactic Gateway Űrkikötő terminálban. A projekt egészen a közelmúltig szigorúan titkos volt, de a Google már nyilvánosságra hozott néhány információt. Többek között azt, hogy a napelemes drónok az adatok továbbítására az egymilliméteres hullámokat fogják használni, ami akár negyvenszer gyorsabb letöltési sebességet tud biztosítani a jelenleg használt 4G-hez képest.

11

A milliméteres hullámhosszú internetnek hatalmas előnye, hogy a hozzáférés új spektrumát biztosítja, hiszen a jelenlegi mobiltelefonos spektrum már teljesen túlzsúfolt, és nincs hova menni. A napelemes drónok pedig akár öt évig is a levegőben maradhatnak, nincs szükség rendszeres karbantartásra, írja a The Guardian.

Az űrből sugárzott internet előtt azonban még számos kihívás áll. Az indulásig még jó néhány problémával még meg kell küzdeniük a Google fejlesztőknek.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »