Városi ékszerek – csipke street art

jún 8 • Kult & Art • Impress Magazin

NeSpoon csipke street art művész szerint a csipke szimmetrikus mintái univerzális kódok, melyek az egymástól teljesen különböző kultúrákban ugyanúgy bukkannak fel.

A csipkemániás művész, NeSpoon a világ minden táján épületek falaira, terek köveire, aszfaltra, ablaküvegre, tengerparti uszadékfákra, vagy épp hajóroncsokra pingál különböző csipkemotívumokat. Elkötelezett célja, hogy népszerűsítse ezt a feledésbe merült és kihalófélben lévő kézműves kultúrát egy megújult formában.

11

„Univerzális kódok”

A csipke szimmetrikus mintái az egymástól időben és térben is távoli kultúrákban úgy bukkan fel, ami azt mutatja, hogy az emberiség tudatalatti szinten egy közös forrásból táplálkozik.

22

Ezek a minták épp úgy megtalálhatók az indián őslakosok kultúrájában, a tibeti mandalák jellegzetes mintázataiban, mint a lengyel kézzel készített csipke vagy az iszlám díszítőmotívumoknál, olvasható NeSpoon weboldalán.

33

Az elfeledett művészet…

A csipke street art művész különleges helyszíneket keres, például elhagyatott kolostorok falaira is szívesen alkot, de munkáiból kiállításokat is rendeznek, illetve tengerparti installációkat is készít csipkékből.

44

Legutóbb Olaszországba látogatott, ahol az elhagyatott Grottaglie kolostor falain hagyott pár csipke motívumot. Ez a régi kolostor tulajdonképpen egy művészeti galéria, ahová a világ minden tájáról érkeznek street art művészek.

55

Legtöbbször papírból kivágott csipkemintákkal dolgozik, és festékszóróval fújja körbe a kiválasztott felületen a sablont. A hatalmas falfestmények is hasonló technikával készülnek, ilyenkor több részletben rögzíti a papírsablonokat a falra, és így áll össze több részletből a végső alkotás.

Megörökítette a halasi csipkét is

Pár héttel ezelőtt NeSpoon Magyarországon is járt, és a világhírű tulipánmintás halasi csipkét festette egy hatalmas ház falára Kiskunhalason.

88

A lengyel származású NeSpoon célja, hogy népszerűsítse ezt a kihalófélben lévő kézműves kultúrát, a csipkeművészetet egy megújult formában, például a városi street art stílusban.

77

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »