Úszó ökováros – egy víz alatti metropolisz

okt 19 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Vajon tényleg bekövetkezik az ökológiai válság és hamarosan szigetek, földrészek kerülnek víz alá a globális felmelegedés következtében?

Az AT Design tervezőiroda olyan vízen lebegő ultramodern ökovárost tervezett, mely a klímamenekültek új otthona lehet. A metropolisz egy 10 négyzetkilométeres úszó sziget lenne a tengeren, mely a szárazföldről érhető el.

Víz alatti hidak és alagutak

A meglehetősen utópisztikusnak tűnő látványterveken víz alatti hidak és alagutak láthatók, melyek a víz alatti infrastruktúra részét képezik. Az átlátszó alagutakban gyalog is lehet közlekedni, a komplexumok között pedig mini tengeralattjárók cirkálnának. Az úszó ökovárosban víz alatti szállodák és egy hatalmas szórakoztató központ is helyet kap majd.

11

Mini tengeralattjárókkal lehet közlekedni

Hatszögletű modulokból épülne fel a város, melyek között egy kiépített vízfelszíni és víz alatti infrastruktúra biztosítaná a megfelelő közlekedést, ahol a közlekedési eszközök természetesen vízi járművek, például mini tengeralattjárók.

22

Zéró széndioxid kibocsátás

A víz alatti metropolisz egy teljesen önellátó komplexum, melyet környezetbarát technológiák működtetnek. Rekreációs zöldfelületek a víz felszínen és a víz alatt, a farmok és a hulladékgazdálkodó rendszer pedig biztosítja a lakók számára a fenntartható élelmiszertermelést.

77

Önfenntartó város

A tervezők megújuló energiák használatával tervezik megoldani az egész város energiaellátását. Az összes komplexumot, szállodát és lakóépületet zöld energia működtetné.

33

Hatszögletű modulok

A víz felszínén lebegő város előre gyártott hatszögletű modulokból épül fel, mint egy méhkaptár, melyeket a helyszínen egy mobil dokkolón állítanak össze. Az úszó sziget teljesen mentes a légszennyezéstől, a felszíni területeken kizárólag elektromos járművek közlekedhetnek.

44

Természetes világítás és szellőzés

Függőleges kertek kötik össze a vízfelszínen és a víz alatt lévő zöld, növény rendszert, melynek a közepén egy spirális „kémény” biztosítja a szellőzést és a természetes fényt a víz alatti metropolisz számára. A függőleges kertek egyúttal tengeralattjáró közlekedési infrastruktúra fontos részét képezik majd.

55

A rendszer stabilizálását a szárazföldhöz vagy szigetekhez rögzített víz alatti alagutak és hidak, illetve egy úgy nevezett gravitációkiegyenlítő rendszer biztosítaná.

88

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »