HIRDETÉS

Új találmány az áramtermelő szobabicikli

okt 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Napi egy óra biciklizéssel fedezhető egy lakás alapvető energiaszükséglete. Az új eszköz nem csak környezetbarát, hanem egészséges is.

Az elektromos áramot termelő szobabicikli ötletgazdája egy indiai milliárdos üzletember, Manoj Bhargava, aki vagyona 99%-át olyan globális problémák leküzdésére adományozza, mint az energiaválság, vagy az ivóvízhiány. Az általa kifejlesztett kerékpárral például bárki megtermelheti saját maga, otthona energiaszükségletét, írja billions in change weboldalán.

10 ezer szegény család ingyen kapja

Az elsősorban fejlődő országok számára kifejlesztett eszközt jövő év elején tízezer szegény indiai család otthonába juttatják el ingyen. Az alapvető világításhoz és berendezések működtetéséhez szükséges elektromos áram napi egy óra kerékpározással előállítható. „Az áramtermelő bicikli egy rendkívül egyszerű konstrukció”, mondja Bhargava. „A szerkezet pedálozás közben egy turbinát hajt meg, mely létrehozza az elektromos áramot, melyet akkumulátorok tárolnak.”

A fejlődő országokban hatalmas segítség ez a háztartásokban, ahol még az áramellátás sem megoldott, a gazdag országokban pedig egy olyan lehetőség, mellyel bárki tehet a saját egészségéért és a környezetvédelemért.

 „Annak, aki jómódú, kötelessége segíteni másokon”

A jelenleg az USA-ban élő indiai üzletember szerint, annak, aki jómódú, kötelessége segíteni másokon. Ő maga vagyonának 99%-át jótékonysági célokra és fejlesztésekre adományozza. Létrehozta továbbá a Stage 2 Innovation kutató labort, ahol az elektromos áramot termelő szobabicikli mellett például olyan eszköz létrehozásán dolgoznak, mely sós vízből ivóvizet állít elő.

Semmit sem kell elégetni az energiáért!

Bhargava egyik nagyszabás projectje a világ fosszilis tüzelőanyagainak kiváltását célozza, melyek üvegház hatású gázokat bocsátanak ki, amikor elégetik őket. „Bármit is gondolnak az emberek, az éghajlatváltozást a légszennyezés okozza, mondja dokumentumfilmjében. Azon dolgozik csapatával, hogy a Föld mélyén rejlő geotermikus hőt hogyan lehet gazdaságos módon kivezetni a felszínre. A geotermikus hőt már széles körben alkalmazzák egyes országokban, például Indoéziában és Izlandon. Bhagava azonban egy új megközelítésben gondolkozik. Grafén kábelen keresztül vezetné a hőt a felszínre, mely rendkívül jól vezeti a hőt és százszor erősebb az acélnál, írja a weboldalán.

Semmit nem kell elégetni ahhoz, hogy energiához jussunk. Ha egyszer felhoztuk a geotermikus hőt a felszínre, már csak az eloszlást kell megoldani kábelekkel. Ez a típusú hőenergia hasznosítás a fosszilis energiahordozók 85%-át kiválthatja. A grafén kábel fejlesztése már a végső stádiumban van, a tervek szerint, még idén meg lesz az első prototípus.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »