Kreatív találmány az áramtermelő szobabicikli – sportolással is termelhetünk áramot

szept 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az ötletgazda feltaláló szerint napi 1 óra biciklizéssel fedezhető egy lakás alapvető energiaszükséglete. Az új eszköz nem csak környezetbarát, hanem egészséges is.

Az elektromos áramot termelő szobabicikli ötletgazdája egy indiai milliárdos üzletember, Manoj Bhargava, aki vagyona 99%-át olyan globális problémák leküzdésére adományozza, mint az energiaválság, vagy az ivóvízhiány.

Napi 1 óra biciklizéssel fedezhető egy lakás alap áramszükséglete

Az általa kifejlesztett kerékpárral például bárki megtermelheti saját maga, otthona energiaszükségletét, írja billions in change weboldalán.

Az elsősorban fejlődő országok számára kifejlesztett eszközt már tízezer szegény indiai család otthonába juttatta el ingyen az alapítvány.

„Az alapvető világításhoz és berendezések működtetéséhez szükséges elektromos áram napi egy óra kerékpározással előállítható. Az áramtermelő bicikli egy rendkívül egyszerű konstrukció”, mondja Bhargava. – A szerkezet pedálozás közben egy turbinát hajt meg, mely létrehozza az elektromos áramot, melyet akkumulátorok tárolnak.”

A fejlődő országokban hatalmas segítség ez a háztartásokban, ahol még az áramellátás sem megoldott, a gazdag országokban pedig egy olyan lehetőség, mellyel bárki tehet a saját egészségéért és a környezetvédelemért.

Egy jótékony üzletember találmánya

A jelenleg az USA-ban élő indiai üzletember szerint, annak, aki jómódú, kötelessége segíteni másokon. Ő maga vagyonának 99%-át jótékonysági célokra és fejlesztésekre adományozza.

Létrehozta továbbá a Stage 2 Innovation kutató labort, ahol az elektromos áramot termelő szobabicikli mellett például olyan eszköz létrehozásán dolgoznak, mely sós vízből ivóvizet állít elő.

Semmit sem kell elégetni az energiáért!

Bhargava egyik fő célkitűzése a világ fosszilis tüzelőanyagainak kiváltása, melyek üvegház hatású gázokat bocsátanak ki, amikor elégetik őket.

A legjobb megújuló erőforrás szerinte a mozgási energia lenne, illetve az egyre szélesebb körben elterjedt geotermikus energia, amely a Föld hőjét hasznosítja. „Semmit nem kell elégetni ahhoz, hogy energiához jussunk. Ha egyszer felhoztuk a geotermikus hőt a felszínre, már csak az eloszlást kell megoldani kábelekkel” – mondja.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »